Tu warto bywać: Mąka i woda

6 Komentarzy
8 Zdjęć
Poniedziałek, 25-03-2013

Główną atrakcją i jednocześnie narzędziem pracy jest masywny, 2-5 tonowy, ceglany piec opalany drewnem przeznaczony do wypiekania neapolitańskiej pizzy. Do Mąki i Wody przybył specjalnie z Włoch, podobnie jak produkty, które tutejszy szef kuchni wykorzystuje do przygotowywania oryginalnych potraw. Jest więc mąka Caputo z Neapolu, mozzarella di bufala z Kampanii czy pomidory z San Marzano.

To właśnie oryginalne składniki i receptury w połączeniu z lokalnymi produktami sezonowymi mają być gwarantem tradycyjnych smaków rodem z Italii. Menu jest standardowo skonstruowane: przystawki, sałatki, makarony, pizze (z sosem pomidorowym i bez) oraz desery. Już z samej lektury dań można podłapać kilka zwrotów z języka włoskiego.

Kilka przykładowych propozycji to m.in. bruschetta, focaccia, pasta bigoli (pancetta, fasola boriotti, pomidory san marzano, chilli) albo10 rodzajów pizz z różnymi dodatkami (ricotta, mortadella, anchois, pecorino romano, prosciutto cotto).

Zdjęcia: Mąka i woda

EM

Tu warto bywać: Mąka i woda

Warszawskie restauracje. Kuchnia włoska. Mąka i Woda

  • Tu warto bywać: Mąka i woda
  • Tu warto bywać: Mąka i woda
  • Tu warto bywać: Mąka i woda
  • Tu warto bywać: Mąka i woda
  • Tu warto bywać: Mąka i woda
  • Tu warto bywać: Mąka i woda
  • Tu warto bywać: Mąka i woda
  • Tu warto bywać: Mąka i woda
  • Pn., 25-03-2013 Gość 21
    Ale niebywała atrakcja ! (spóźniona o 10 lat )
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 25-03-2013 dexter
    Warto czasem poczuć różnice miedzy pizzą polish style a oryginalną włoska...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 25-03-2013 piko
    uczciwe traktowanie klientów,cenne.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 25-03-2013 Gość
    Znowu pizza.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 26-03-2013 juuta
    PRoste i smaczne.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 01-04-2013 WiktoriaG
    Pizza w Mąka i Woda jest obecnie bezkonkurencyjna w Warszawie, a dlaczego? Bo ich piec opalany drewnem deklasuje wszystkie inne wyroby pizzopodobne we włoskich restauracjach stolicy. Poza stosowaniem włoskich produktów chętnie korzystają też z lokalnych darów natury – rukola od pana Ziółko rządzi ;)

    Mieliśmy okazję przyjrzeć się restauracji Mąka i Woda od kuchni:
    http://pyzamadeinpoland.pl/#/se…
    Odpowiedz Zgłoś