Miłośnicy Skandynawii i poszukiwacze nowych smaków, powinni odwiedzić Nabo (z duńskiego ''sąsiedztwo'') na warszawskiej Sadybie. Właścicielami restauracji i kawiarni jest polsko-duńska rodzina, która chciała przeszczepić na nasz grunt trochę kopenhaskich klimatów. A najlepiej zrobić to zaczynając od poznania kuchni rodem z Danii.
W karcie znajdziemy potrawy inspirowane głównie Skandynawią. Przeważają ryby (śledź, makrela, łosoś) oraz ziemniaki i konserwowane warzywa takie jak ogórki czy kapusta. Warto spróbować specjału o nazwie smørrebrød czyli chleba z różnymi dodatkami, m.in. marynowaną wieprzowiną, bekonem, surową wołowiną, młodymi ziemniakami, pasztetem z wątróbek. Oprócz tradycyjnych potraw, menu opiera się także na składnikach sezonowych.
Zdjęcia: Nabo Cafe
EM