Unikatowa kawa Ospina Dynasty

3 Komentarze
2 Zdjęcia
Sobota, 13-08-2011

Unikatowa kawa Ospina Dynasty

Zamawiając espresso nie zastanawiamy się zazwyczaj skąd pochodzą ziarna, z których je zrobiono. Prawdziwi koneserzy są jednak gotowi zapłacić bajońskie sumy za swój ulubiony, czarny napój.

Drugą, najdroższą kawą na świecie jest kolumbijska kawa Ospina. Uprawiane na wysokości ok. 2000 metrów nad poziomem morza kawowce są pielęgnowane przez dynastię plantatorów, rodzinę Ospina, od 175 lat. Dla uczczenia okrągłej rocznicy stworzono unikatową mieszankę o nazwie Premier Grand Cru, Grand Reserve. Ta doskonała kawa jest zbierana ręcznie, następnie ziarna są selekcjonowane przez najlepszych pracowników plantacji. Wypłukane i wysuszone, fermentują przez 6 miesięcy w dębowych beczkach. Wypalenie daje przepiękne błyszczące ziarna o jednakowej wielkości, mające w swoim bukiecie aromat jaśminu, nuty smakowe kasztana, jeżyny i borówki. W efekcie pijemy niesamowitą kawę, o lekko winnym posmaku. Produkt finalny jest pakowany w paczki od pół do dwóch i pół kilograma. Dla otrzymania pół kilograma kawy selekcjonuje się ziarna aż z pięciu drzew kawowych. Na rynek trafiło zaledwie 50 kilogramów tej szczególnej partii, dostępne są od niedawna, między innymi w luksusowych delikatesach Nowego Jorku.

Cena zależnie od wielkości opakowania 150 do 750 USD.

www.ospinacoffe.com

Unikatowa kawa Ospina Dynasty

DM