Uniknij organizacyjnej wpadki, czyli jak podejmować gości

6 Komentarzy
6 Zdjęć
Niedziela, 22-04-2012

Niezależnie od tego czy na kolację zaprosiliście bliskich znajomych czy nieznane jeszcze osoby, goście będą oceniać nie tylko jedzenie, ale także sposób w jaki się nimi zajęliście. Liczą się tak naprawdę małe rzeczy, zgodne jednak z savoir vivre i kilkoma zasadami świadczącymi o waszym obyciu towarzyskim. Oto 11 wskazówek, dzięki którym unikniesz organizacyjnej wpadki i dasz się poznać jako wytrawny gospodarz.

1. Skonsultuj rodzaj wina
Jeśli nie jesteś pewien jaki trunek podać najlepiej będzie poradzić się ekspertów. W dobrych sklepach na pewno pomogą wybrać odpowiedni rodzaj do zaplanowanego menu. Podpowiedzą także, które wino powinno podawać w karafce, a które tego nie wymaga i może pozostać otwarte. Nie bój się odważnych smaków i nowych gatunków, te też mogą okazać się trafione. Oczywiście po wcześniejszej degustacji. Ogólna zasada brzmi: czerwone wino dobre będzie np. do ryb (w zależności od przepisu), a białe wytrawne powinno podaje się jako aperitif.

2. Podziel się wiedzą
Opowiedz gościom co przygotowałeś. Niezwykle ważne jest to, aby zaznajomić zaproszonych z potrawami, które podałeś. Takie informacje mogą ich nie tylko zaciekawić, ale także być dobrym tematem do rozmowy.

3. Połóż świeży i wyprasowany obrus
Nic nie wygląda lepiej niż gustownie nakryty stół. Może nie musisz tego robić na co dzień, ale specjalne okazje wymagają raczej takich zabiegów. A więc żelazko w ruch!

4. Uporządkuj stół
Pozbądź się wszelkich niepotrzebnych rzeczy, które nie są ani ozdobą ani też nie służą konkretnemu celowi. Duże patery, wazony z bukietami kwiatów, wysokie zapachowe świece mogą przeszkadzać podczas posiłku i rozmów. Im prościej, tym lepiej oraz bezpieczniej.

5. Kobiety powinny być obsłużone jako pierwsze
Kolejność jest następująca: panie, panowie, gospodarz.

6. Podgrzej talerze w piekarniku lub kuchence
Jeśli potrawa tego wymaga, będzie dłużej ciepła.

7. Opiekuj się gośćmi
Wieczór zacznij od zaproponowania aperitifu, np. szampana lub wina musującego. Do tego drobne przekąski. Kolację warto zakończyć czymś słodkim, ale niekoniecznie wyszukanym, tym bardziej jeśli główne dania były syte.

8. Trzymaj zastawę pod ręką
Sztućce, szklanki czy talerze schowaj do kredensu, szafki albo połóż na specjalnie do tego przeznaczonym stoliku. Oszczędzisz czas i nie będziesz musiał fatygować się do kuchni.

9. Wypoleruj zastawę
Przed kolacją wyczyść wszystkie potrzebne naczynia i sztućce, żeby uniknąć niespodzianek, takich jak brzydkie smugi. Dobrym sposobem jest przetarcie ich octem zmieszanym z wodą. Umycie ich w zmywarce może spowodować, że na szkle zostanie osad, który m.in. zmieni smak wina.

10. Kontroluj napoje
Pamiętaj, aby każdy z gości miał pełne szklanki czy kieliszki i nie musiał sam prosić o ich ponowne napełnienie.

11. Sprzątaj od tej samej strony
Naczynia powinny być uprzątnięte i zabrane gościom zawsze z tej strony, z jakiej zostały im podane czyli z prawej.

EM

  • Niedz., 22-04-2012 robi
    dawniej panienek z dobrych domow uczono etykiety na pensji ,a teraz jest internet. pieknie
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 23-04-2012 ewa
    robi (Niedz., 22-04-2012) napisał:

    dawniej panienek z dobrych domow uczono etykiety na pensji ,a teraz jest internet. pieknie



    lepszy rydz niż nic.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 23-04-2012 Gość
    Fajna rzecz, może Ci conie mają pojęcia choć troszkę się poduczą
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 23-04-2012 kola
    chocby dla szpanu WARTO jak to mowia w TV
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 23-04-2012 Gość
    Warto, a nie że gospodarz w kapciach sam se nalewa piwsko,wyjada njlepsze kąski, a o gościach zapomina
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 04-05-2012 pusia
    tez to widze, te papcie gospodarzy mnie obezwladniaja.
    Odpowiedz Zgłoś