Niektórzy lubią czekoladę. Inni uwielbiają wino. Jednak jeśli lubicie i i czekoladę i wino, wybraliście jedno z lepszych zestawień!
Takie połączenie dwóch przyjemności może być naprawdę smakową nirwaną. Wystarczy tylko kierować się kilkoma zasadami, które zapewnią odpowiednie doznania.
Ogólna zasada jest następująca: wino powinno być tak samo albo nieco bardziej słodkie jak czekolada. Trunki o kwaskowym posmaku nie są zalecane. Odradza się też ostrzejsze Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio, szampany o wyrazistych nutach za wyjątkiem Asti Spumante.
Z białą czekolada dobrze współgrają białe wina deserowe, np. Ice wine (wino lodowe produkowane z zamarzniętych owoców) lub ze szczepów Muscat. Podobne trunki zaleca się w przypadku czekolady mlecznej. Warto także spróbować ten rodzaj słodkości z winem Pinot Noir. Prawdziwa gorzka czekolad (im wyższa zawartość kakao, tym lepszy smak) komponuje się za to z młodymi czerwonymi winami, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Syrah, Carmenere z Chile czy Porto.
EM