Wykwintny grill: barwena z owocami morza

2 Komentarze
26 Zdjęć
Sobota, 14-07-2012

Barwena to niezbyt urodziwa i dość droga ryba pochodząca z Morza Śródziemnego, ceniono ją już w Starożytności, nie tylko ze względu na piękny, czerwony kolor. Jej mięso jest delikatne i półtłuste (przy tym bardzo smaczne), więc idealnie nadaje się do grillowania. Najlepiej doprawią je pieprzem cayenne, imbirem, natką pietruszki, liściem laurowym, miętą i jak każdą rybę - sokiem z cytryny.

Składniki dla 4 osób:
- 8 sztuk świeżej barweny
- 1 pęczek kopru włoskiego
- 15 liści winorośli
- 8 pasków ze skórki cytryny
- szczypta soli
- oliwa z oliwek



- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 szalotki
- 25 g czarnych oliwek
- 25 g czerwonej papryki
- 10 g drobnych kaparów
- 200 g mieszanki owoców morza
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 175 ml czerwonego słodkiego wina, odparowanego do 1 łyżki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1 cytryna

Oczyść barweny, odetnij płetwy, na brzuchu zrób nacięcie, wyjmij wnętrzności i wypłucz. Osuszone ryby posól, do ich wnętrza włóż skórki z cytryny i gałązki kopru włoskiego. Umyte liście winorośli namocz na 3 minuty we wrzącej wodzie i osusz. Ryby posmaruj oliwą, zawiń je w liście i piecz na rozgrzanym grillu przez 10 minut.

W międzyczasie zrób sałatkę z posiekanej natki pietruszki, szalotek, oliwek, papryczek, kaparów i skrop oliwą. Na patelni i oliwie podsmaż mieszankę owoców morza z plasterkami czosnku, dopraw solą i pieprzem. Odsącz na papierze i dodaj do sałatki, skrop odparowanym winem. Całość rozdziel na 4 talerze, na każdym umieść po 2 upieczone filety i udekoruj ćwiartkami z cytryny. Smacznego!

AG

  • Śr., 18-07-2012 Gość
    prawda jest taka, że grill może być wykwintny także z dużo tańszą rybą - polecam Herbaciany duet z soli i łososia podany na grillowanej cukinii
    (dla 2 osób)

    • 150 g łososia
    • 150 g filetów soli
    • 4 saszetki białej herbaty Irving Pure White
    • sól morska
    • pieprz biały
    • rozmaryn
    • 1 cukinia
    • 2 łyżki oliwy

    Łososia i solę pokroić na cienkie paski, oprószyć dokładnie herbatą, solą, białym pieprzem, połączyć razem tworząc plecionkę, odstawić na kilka godz. w chłodne miejsce. Następnie piec ok. 10 min. w temp. 130 st. Cukinię pokroić w plastry oprószyć solą, rozmarynem, usmażyć na ryglowanej patelni lub grillu.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-07-2012 MAGICCOLOR
    Polecam druk cyfrowy MAGICCOLOR.
    Druk ulotek, plakatów, zdjęć, prac dyplomowych. Zapraszamy do punktu druku w Katowicach.
    http://www.magiccolor.pl
    Odpowiedz Zgłoś