Wykwintny grill: bigos cygański z kociołka

2 Komentarze
19 Zdjęć
Sobota, 28-07-2012

Jeżeli dysponujecie dużym, kamiennym grillem lub w czasie biesiady macie możliwość rozpalenia ogniska, koniecznie musicie wypróbować „grillowania” dań półpłynnych i zup. Do tego celu potrzebny będzie specjalny kociołek, który da się zawiesić lub ustawić nad ogniem. Na zachętę podamy Wam dziś prosty przepis na smaczne danie, które pozwoli Wam odkryć na nowo grillową klasykę, czyli żeberka. Ostatecznie danie przygotować można w zaciszu domowej kuchni.

Składniki:
- 750 g żeberek wieprzowych
- 1,2 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 ostra papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- cukier, sól, pieprz

Kapustę zaleć niewielką ilością wrzątku, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować w kociołku. Umyte i pokrojone w kostkę żeberka podsmażyć na patelni z pokrojoną cebulą, papryką, solą i pieprzem. Po zarumienieniu zalać wodą i dusić do miękkości. Wyjąć kości, a mięso dodać do kapusty. Doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem, solą i cukrem. Danie można pozostawić na jakiś czas nad ogniem, co jakiś czas mieszając. Smacznego!

AG