Grillowana kukurydza ma zupełnie inny smak niż jej gotowane wcielenie, ale ze względu na łatwe przypalenie jej na ruszcie, taki sposób przyrządzania nie jest zbyt popularny. Dziś podajemy Wam kilka sposobów na bezpieczne przygotowanie kukurydzy z grilla i uzyskanie zupełnie nowych smaków. Pamiętajcie, aby kolby wybierane do grillowania były świeże i soczyste, tylko wtedy będą odpowiednio słodkie i smaczne.
Kukurydza grillowana w mokrych liściach
Delikatnie odwinąć kolbę z liści, odciąć i wyrzucić włókna. Zawinąć kolbę w liście i obwiązać bawełnianym sznurkiem w 1 lub 2 miejscach. Tak przygotowaną, zamoczyć na 20 minut w zimnej wodzie, a następnie grillować 25 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z masłem ziołowym.
Kukurydza z masłem peperoni gotowana w liściach i grillowana
Gotować kukurydzę w całości przez 10 minut w osolonej wodzie, następnie zdjąć liście i włókna. Nałożyć łyżkę masła, zawinąć w liście i związać sznurkiem. Tak przygotowaną grillować 10 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z masłem wymieszanym z siekaną papryczką peperoni, piertuszką i solą.
Kukurydza grillowana w folii
Jeżeli nie uda się kupić kukurydzy w liściach, można zastąpić je folią aluminiową. Przed zawinięciem kukurydzy w folię, można ją najpierw ugotować – czas grillowania będzie nieco krótszy. Przed zawinięciem w folię warto kukurydzę posmarować masłem lub skropić oliwą i dodać ulubionych przypraw.
Kukurydza grillowana w boczku
Ostatecznie można się obyć bez liści i bez folii, uważając, by na ruszcie kukurydza nie przypaliła się zbyt mocno. Kolbę można owinąć także plastrami boczku i przymocować wykałaczką – masło nie będzie już potrzebne, a mięsny posmak przeniknie do ziaren.
Koniecznie napiszcie o swoich ulubionych sposobach przygotowywania kukurydzy!
AG