Wykwintny grill: ośmiornica w rukoli

2 Komentarze
10 Zdjęć
Sobota, 26-05-2012

Odpowiednie przyrządzenie ośmiornicy nie jest trudne, trzeba tylko wiedzieć jak. Mięso tego niezbyt urodziwego zwierzęcia przez wielu degustatorów uznawane jest za najsmaczniejsze na świecie. Najlepszym sposobem jest powolne duszenie go na oliwie pod przykryciem, ale korzystając ze słonecznej aury, greckim sposobem ośmiornicę można przygotować również na grillu.



Składniki:
- 1 kg ośmiornicy
- 1 garść świeżego oregano
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 50 ml octu balsamicznego lub sok z 1 cytryny
- 2 szczypty soli
- oliwa
- 4 garście rukoli
- 20 pomidorków koktajlowych



Oczyszczoną ośmiornice sparzyć wrzątkiem. Natrzeć lub pozostawić na kilkadziesiąt minut w marynacie przygotowanej z roztartego czosnku, oregano, papryczek chilli, łyżki oliwy, octu balsamicznego i soli. Następnie całą ośmiornicę ułożyć na rozgrzanym ruszcie i od czasu do czasu polewać oliwą. Gdy macki zaczną się rumienić, zdjąć z grilla, pokroić na 2 cm kawałki i serwować na rukoli ozdobionej pomidorkami.

AG