10 rzeczy, których nie wiecie o tequili

5 Komentarzy
13 Zdjęć
Środa, 18-07-2012

Uważana za trunek dla prawdziwych mężczyzn, ma także inne, znacznie łagodniejsze oblicze jako składnik drinków, np. tequila sunrise. Picie tequili w formie szotów z cytryną i solą albo plasterkiem pomarańczy i cynamonem to oddzielny rytuał, którym nie może się poszczycić znaczna większość alkoholi. Czy ten meksykański specyfik ma jakieś nieodkryte tajemnice? Przekonajcie się sami. Oto kilka ciekawych faktów z historii tequili.

1. Tequilę produkuje się ze szczególnego gatunku rośliny. Niebieska agawa rośnie w meksykańskim regionie Jalisco. Tylko tu prawo pozwala ją uprawiać.

2. Rząd meksykański posiada wyłączne prawo do nazwy ''tequila''. Producenci mogą zostać pozwani przez kraj jeśli uprawiają agawę gdzie indziej, butelkują tam alkohol i próbują sprzedawać trunek jako oryginalny.

3. Większość tequili, oprócz niebieskiej agawy, zawiera także syrop kukurydziany. Taka mieszanka określana jest fachowo jako ''mixto''. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz prawdziwy alkohol, na etykiecie szukaj napisu ''100 percent blue agave''.

4. W Jalisco czerwone, wulkaniczne gleby dzielą się na wyżyny i niziny. Od ukształtowania terenu hodowli zależy smak alkoholu i jego jakość. Tequlia z wyżyn ma kremowy, waniliowy aromat. 

5. Ponad 70 proc. alkoholu produkowanego w Meksyku eksportuje się do USA. 

6. Archeolodzy twierdzą, że agawa jest uprawiana od 9 tys. lat. Jednak poprzedniczką tequili była  ''pulque'' znana od ponad 10 tys. lat.

7. Aztekowie odkryli pulque kiedy piorun uderzył w agawę a pod wpływem temperatury wnętrze rośliny zagotowało się. Powstał alkoholowy, lekko słodki napój. Starożytni wierzyli, że jest darem od bogów. Kiedyś dostępnym był tylko dla duchownych. Poza tym używano go na potrzeby rytuałów religijnych, podczas których składano ofiary z ludzi...

8. Po otwarciu tequila się psuje. Jeśli planujesz otwarcie butelki, najlepiej spożyć ją w ciągu miesiąca lub dwóch.

9. Niektórzy uważają tequilę za odmianę mezcalu czyli narodowej wódki meksykańskiej. Mezcal produkuje się jednak nieco inaczej, ponieważ jest on destylatem z rdzenia agawy, a nie ze sfermentowanego soku.

10. Meksykańska tequila jest zagrożona. Niebieska agawa ma wysokie wymagania jeśli chodzi o warunki uprawy i środowisko hodowli. Podatna jest również na choroby. Dojrzewa bardzo długo, bo aż 12 lat. Wszystkie te czynniki mogą bardzo gwałtownie zachwiać całym procesem jej powstawania. 

EM

  • Śr., 18-07-2012 dusia
    Dlatego droga , bo tyle trzeba czekac aby agawy urosły . nasze ziemniaki migiem.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 18-07-2012 Gość
    siódemka smierdzi lekko legenda
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-07-2012 frapola
    jak na tak powaznej stronie o czyms sie wypowiadacie to najpierw sie doinformujcie. mezkal to jest tekila z robakiem w srodku ktory zawiera mezkaline co jest srodkiem halucynogennym
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-07-2012 olka
    Nieżle znieczula.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 30-07-2012 Gość
    Jak otworze flaszeczke to nie ma szans doczekać następnego dnia . nie przeterninuje sie
    Odpowiedz Zgłoś