Twórca cronatów (czytaj: cronaty, nowa cukiernicz moda), na punkcie których oszalały Stany Zjednoczone, nie zwalnia tempa. Po popularnym ciastku, będącym połączeniem croissantów i donatów, Dominique Ansel zaprezentował światu inną słodką nowość - Magiczny Suflet (Magic Souffle).
Dlaczego magiczny? Otóż Francuz stworzył suflet, który nigdy nie traci kształtu, nie opada, a w środku skrywa nadzienie z płynnej czekolady. Ciastko przypomina kształtem brioszkę, jest idealnie zarumienione.
Suflet podzielił los cronatów. Podobnie jak one został wyprzedany na pniu, zaraz po wprowadzeniu do oferty cukierni. Pierwszego dnia wszystkie sztuki rozeszły się w kwadrans.
Słodki czekoladowy przysmak należy jeść od razu. Ansel twierdzi, że najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły. Aby w pełni rozkoszować się wyjątkową kompozycją aromatów trzeba przeciąć suflet nożem z ząbkami. Dopiero wtedy można się wgryźć w sam środek. Jedno ciastko kosztuje 7 dolarów.
Wygląda na to, że magiczny suflet ma szansę stać się takim samym hitem jak cronat. Hybrydą croissanta i donata dosłownie po paru dniach, zainteresowały się restauracje i cukiernie na całym świecie. Niektóre z nich bez skrupułów zaczęły kopiować przepis a także nazwę. Mimo że Ansel zastrzegł słowo cronut, szybko pojawiły się np. Zonuts, Frissants, Cronies czy Cro-Nots.
https://
EM