Idealny napój na upał? Lemoniada

5 Komentarzy
8 Zdjęć
Poniedziałek, 08-07-2013

W gorące dni szukamy napoju, który szybko ugasi pragnienie. Idealna jest lemoniada. Możemy napić się jej w restauracjach i kawiarniach, w Warszawie serwuję ją mnóstwo lokali. Bardzo dobra lemoniada jest, np. w Charlotte, Warszawie Wschodniej, Prostej Historii czy kawiarni Kubek w Kubek. Lemoniadę znajdziemy też na półkach z napojami w sklepach.

Jednak znacznie lepiej przygotować ją samodzielnie, to naprawdę bardzo proste. Nazwa "lemoniada" pochodzi od francuskiego słowa "limonade" i oznacza niesłodzony napój z wody gazowanej lub niegazowanej z dodatkiem soku z cytryny. W XVII wieku powstała w Paryżu pierwsza fabryka produkująca lemoniadę. Ten napój dobrze znany był (i jest) w Londynie i Nowym Jorku. Już w XIX wieku oferowano go na ulicznych straganach, do dzisiaj stoiska z lemoniadą są na uroczystościach i festynach.

Jak zrobić domową lemoniadę? Wystarczy woda mineralna i cytryny. I oczywiście woda. Można być to przegotowana woda z kranu, ale lepiej sięgnąć po mineralną. - To świetny napój na lato, gdy jest na bazie wody mineralnej. Wraz z potem tracimy dużo minerałów, więc trzeba ich wciąż organizmowi dostarczać - podkreśla Anna Englisz, dietetyk z SetPoint.

Gotowe lemoniady są na bazie wody i cukru, nie dostarczają więc składników mineralnych, a tylko tzw.pustych kalorii. Domową lemoniadę także można posłodzić, bo nie każdy lubi ją w wersji kwaśnej. Jednak wtedy kontrolujemy ilość cukru lub go zastępujemy. - Bardzo dobry będzie w tej roli miód, który dodatkowo ma właściwości antyseptyczne, tak potrzebne latem. Warto też wypróbować ksylitol. To naturalny cukier brzozowy, który ma mniej kalorii niż zwykły cukier. Lemoniada będzie też bardziej łagodna i słodka, gdy dodamy do niej soku jabłkowego- podpowiada Anna Englisz.

Nie bez znaczenia jest także to, że w domu stosujemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, bogaty w potas, fosfor, naturalne kwasy. W gotowych lemoniadach zastępuje go najczęściej regulator kwasowości. I na koniec naturalne dodatki - najczęściej są to mięta o właściwościach orzeźwiających, ale też pomaga w trawieniu i  imbir, który pobudza, ale z jego ilością trzeba uważać. Ma też właściwości rozgrzewające, a tego w letni dzień lepiej uniknąć. Do lemoniady można dodawać też kawałki czy zmiksowane owoce sezonowe lub inne niż mięta zioła. Jednak klasyka to woda mineralna z dodatkiem soku z cytryny. Wybrane przepisy mogą zainspirować do przygotowania klasycznej lemoniady, a także jej wersji z marchewką czy lawendą.

Oto nasze ulubione przepisy:

Lemoniada z dodatkiem marchewki - przepis TU
Lemoniada z cytrynami i limonkami - przepis TU
Lemoniada z miętą i sokiem z czarnej porzeczki - przepis TU
Lemoniada z syropem cukrowym- przepis TU
Lemoniada z kruszonym lodem - przepis TU
Lemoniada z lawendą - przepis TU

DG

Idealny napój na upał? Lemoniada

Idealny napój na upał? Lemoniada

  • Idealny napój na upał? Lemoniada
  • Idealny napój na upał? Lemoniada
  • Idealny napój na upał? Lemoniada
  • Idealny napój na upał? Lemoniada
  • Idealny napój na upał? Lemoniada
  • Idealny napój na upał? Lemoniada
  • Idealny napój na upał? Lemoniada
  • Idealny napój na upał? Lemoniada
  • Pn., 08-07-2013 Alastor
    fajnym pomysłem jest też lemoniada imbirowa :)

    http://kuchniazwyrakiem.blogspo…
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 09-07-2013 Gość
    to nie jest forum reklamowe :/
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 10-07-2013 kura
    "Jak zrobić domową lemoniadę? Wystarczy woda mineralna i cytryny. I oczywiście woda." ktoś czyta te wasze wypociny zanim je umieści?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 10-07-2013 Gość
    a dalej...
    "Można być to przegotowana woda z kranu"

    a mozna byc czytac te artykuly zanim byc je publikowac?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 13-07-2013 Gość
    Ja dodaję ogórka
    Odpowiedz Zgłoś