Zaczął się karnawał – tańce, swawole, przebieranki i… mnóstwo smakołyków. Dla łasuchów wyjątkowo dobrym pomysłem mogą być desery lodowe, stworzone na bazie lodów Häagen – Dazs. Przygotowanie deseru nie zajmie dużo czasu, za to zostanie zwieńczone wspaniałą ucztą.
W Polsce można wybierać spośród 10 rozkosznych smaków - każdy z nich jest wprost wymarzoną bazą do nieziemsko pysznego deseru. Mozna łączyć smaki, dodawać do lodów owoce, orzechy i polewy lub też dodawać lody do kawy lub gorącej czekolady. Każda kombinacja stworzy niezwykłą kompozycję smakową.
Deser Cookie Crunch
Składniki:
Dwie gałki lodów Häagen-Dazs Cookies & Cream
Kilka herbatników, brownies lub innych ulubionych ciasteczek
Kilka kostek czekolady
Polewa karmelowa
Bita śmietana
Lody Häagen-Dazs Cookies & Cream ułóż w pucharku na lody. Następnie część ciasteczek pokrusz na drobne kawałki i posyp nimi lody. Dodaj polewę karmelową. Zetrzyj na drobnej tarce kostki czekolady i posyp deser wiórkami. Całość udekoruj bitą śmietaną, możesz także obłożyć deser pozostałymi ciasteczkami.
Polewę karmelową możesz kupić lub przygotować samodzielnie – to nie jest trudne! Potrzebujesz jedynie cukru i mleka w równych proporcjach. Najpierw należy wsypać cukier do rondelka i podgrzewać go, aż się skarmelizuje (nabierze złotej barwy), po czym powoli dolewać mleko – ciągle mieszając. Podgrzewaj polewę na małym ogniu mieszając, dopóki nie uzyska odpowiedniej konsystencji.
Deser Owocowa Fantazja
Składniki:
Gałka lodów Häagen-Dazs Strawberries & Cream
Gałka lodów Häagen-Dazs Baileys
Białe i czarne winogrona przekrojone na połówki
Pokrojone w plasterki banany
Ćwiartki jabłek, gruszek lub pomarańczy
Bita śmietana
Płatki migdałów
Gałki lodów włóż do miseczki lub gotowego lodowego rożka. Obłóż lody połówkami winogron i pokrojonymi owocami. Udekoruj deser bitą śmietaną, całość obsyp płatkami migdałów. Możesz także dodać do deseru ulubioną polewę owocową.
Deser Fantazja Czekoladoholika
Składniki:
Dwie gałki lodów Häagen-Dazs Belgian Chocolate
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
Bita śmietana
Małe wafelki, orzechy lub owoce do dekoracji deseru
Pół tabliczki czekolady połam na kawałki, dodaj odrobinę mleka i roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Lody Häagen-Dazs Belgian Chocolate włóż do miseczki i polej roztopioną czekoladą… Następnie udekoruj deser bitą śmietaną, posyp orzeszkami, dodaj wafelki lub inne ulubione dodatki.
MWW