Menu krakowskiej restauracji Monarchia dopasowane jest do pory roku. Na przykład węgierska zupa rybna wiosną przyrządzana jest tu zupełnie inaczej niż jesienią. Co kilka miesięcy do karty trafiają nowe potrawy. Restauracja na nowo także odkrywa zapomniane smaki, które gościły na stołach poddanych cesarza Franciszka Józefa. Kuchnia Monarchii to esencja tego, czym była i jest kuchnia środkowoeuropejska. W menu można znaleźć wszystkie ulubione potrawy monarchii habsburskiej.
Nic tak nie poprawia mi humoru, a muszę przyznać, że jestem wybrednym łasuchem, jak ich desery: mus śmietanowy z malinami z dodatkiem likieru Curacao; brzoskwinia z kremem migdałowym, zawinięta w ciasto strudlowe i upieczona na chrupko oraz tort czekoladowo-orzechowy. Ceny zmieniają się w zależności od sezonu i dostępności owoców. Jest to jednak przyjemność w granicach 40 zł. Z dań niesłodkich, polecam delikatne zupy i grillowane warzywa z sałatą. Warto napić się specjalnie dobranych win węgierskich. Monarchia to połączenie eleganckiej, wiedeńskiej restauracji z małą, urokliwą, budapesztańską knajpą.
Adres i rezerwacja:
Restauracja Monarchia w Krakowie, ul. Józefa 6, telefon: 12 430 60 13
e-mail: rezerwacja@restauracjamonarchia.pl
MT