Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1

14 Komentarzy
6 Zdjęć
Piątek, 18-01-2013

Koniec i początek roku sprzyja wszelkiego rodzaju podsumowaniom, rankingom czy prognozom. Trendy nie omijają tak ważnej dziedziny naszego życia jak jedzenie (najdziwniejsze trendy żywieniowe)  Od obowiązujących mód zależy powodzenie gastronomicznych biznesów oraz sprzedaż produktów spożywczych. To co królowało na naszych stołach w ubiegłym roku, w tym odchodzi powoli do lamusa. Co będziemy zatem jeść w 2013 roku?

Rok kurczaka i ryb

Oczywiście tych z pobliskich gospodarstw i hodowli. Proste, nieskomplikowane smaki, które wcześniej były niedoceniane teraz mają swoje pięć minut. Trzeba je ponownie odkryć.

Domowe gotowanie

W modzie hand made a w kuchni homemade. Zaczynamy doceniać przygotowywanie posiłków własnymi siłami i według autorskich pomysłów. Do łask wracają też proste rzeczy, które z powodzeniem można zrobić samemu zamiast kupować gotowe m.in. domowe lody, majonez, dżemy, przeciery czy inne przetwory.

Mniej na talerzu

W modzie będzie pół porcji. Po prostu. Oprócz tego, że zostawianie jedzenia na talerzu jest nieeleganckie, nie każdy ma ochotę zjeść ogromne porcje serwowane w barach czy restauracjach. Poproszenie o ''połówkę'' nie będzie żadną gafą.

Regionalne produkty

Warzywa, owoce, mięso, pieczywo i nabiał od lokalnych dostawców, targi oraz kiermasze ekologicznej żywności nie zostały zdetronizowane. Na szczęście to co jemy ma dla nas coraz większe znaczenie. Będziemy częściej kupować od przysłowiowego rolnika niż w supermarketach.

Bez glutenu

Coraz częściej producenci żywności i restauratorzy uwzględniają grupę, która wcześniej - nie z własnej woli - była wykluczona a poszukiwania produktów bezglutenowych okazywały się karkołomne. Ale uwaga: wciąż warto czytać etykiety i dopytywać się ekspedientów czy kelnerów. Ostrożności nigdy za wiele.

Pieczywo i mięso

Prosto od rzeźnika (tak, rzeźnika, a nie żadnej galerii mięsnej), wiadomego pochodzenia. Wędliny delikatnie przyprawione, pachnące i nie świecące fluorescencyjnymi barwami czy datą ważności do 2015 roku. A chleb najlepiej pieczony w domu: początki mogą być trudne, ale potem satysfakcja z opanowania kunsztu gwarantowana.

EM

Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1

Modne jedzenie. Kulinarne trendy 2013. Co będziemy jeść w tym roku?

  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Kulinarne trendy: to będzie modne w 2013 roku cz. 1
  • Sob., 26-01-2013 Gość
    żakowicz (Wt., 22-01-2013) napisał:

    Kurczaczek i chlebuś w domu upiczony i do tego ogóreczki z włanego ogrodka i co mi więcej trzeba .



    kupeczka na kibelku
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 28-01-2013 Gość
    bla bla bla bla ,trendy trendy ,mieszkam w centrum warszawy i żeby kupić np patisona marynowanego to trzeba udac sie do "specjalnych " delikatesów .Jakość i dobre jedzenie jest tylko dla "wybrańców" reszta śmiga do Biedronki
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 29-01-2013 mądra
    Trzeba mysleć co sie je..
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 20-02-2013 qwerty
    na http://toster.pl czasem ktoś wrzuci fajny przepis, warto rzucić okiem :)
    Odpowiedz Zgłoś
1 2