Luksusowe desery: baklawa

11 Komentarzy
12 Zdjęć
Środa, 01-08-2012

Baklawa (baklava) ma turecki rodowód, ale już dawno rozpowszechniła się na sąsiednie kraje, Gwiazda deserów króluje na stołach m.in. w Bułgarii i na Bałkanach. Klasyczna wersja powstaje na bazie cista półfrancuskiego lub filo. Między warstwami układa się masę z orzechów włoskich i migdałów, cukru bądź miodu. Po upieczeniu blachę kroi się w małe kawałki, lukruje lub polewa syropem a wierzch posypuje niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.

W bardzo prymitywnej wersji baklawa znana jest od VIII wieku. Zapiekano wtedy cienkie plastry chleba z orzechami i miodem. Podawano ją tylko od święta lub na specjalne okazje. Do połowy XIX wieku uważana była za przysmak bogatych.

EM

  • Śr., 01-08-2012 izka
    Słodycz do potęgi.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 01-08-2012 kkkk
    Dostepne w kazdym kebabie, ale fakt faktem wyprodukowanie jest drogie wiec kawałek po 5- 6 zł
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 01-08-2012 Gość
    Dobre dobre
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 01-08-2012 Gość
    To jest pyszne !
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 01-08-2012 skjsda
    strasznie słodkie próbowałam z ciekawości jednak już nie spróbuję zasłodzić się można :d
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 02-08-2012 Gość
    Trzeba się przyzwyczaić do tej nadmiernej słodyczy. Ta pistacjowa jest niezła. W Polsce natomiast robią z orzechów włoskich.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 02-08-2012 kasia22
    jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłam :P
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 02-08-2012 gosc
    baklawa luksusowym deserem? Gdzie? Chyba u autora w domu.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 02-08-2012 Gość
    gosc (Czw., 02-08-2012) napisał:

    baklawa luksusowym deserem? Gdzie? Chyba u autora w domu.



    DOBRE.


    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 07-08-2012 Monia
    gosc (Czw., 02-08-2012) napisał:

    baklawa luksusowym deserem? Gdzie? Chyba u autora w domu.


    Baklawa jest ciastem, który składa się z minimum 40 warstw cienkiego ciasta fylo (a zdarzają się nawet 100-warstwowe wypieki) i trzeba być mistrzem cukierniczym, żeby ją umieć zrobić.
    Odpowiedz Zgłoś
1 2