Ma gęstą, gliniastą konsystencję, jest proste w przygotowaniu a jego głównym składnikiem jest czekolada (przewodnik konesera: czekolada). Podawane jest na ciepło i zimno, z dodatkiem orzechów, bitej śmietany albo polewy. Brownie to jedno z najczęściej robionych domowych ciast w USA. Zazwyczaj ciasto w formie pokrojonych prostokątów albo kwadratów podaje się z kawą lub mlekiem.
Różne jego wariacje znane są już od XIX wieku, ale szczyt popularności w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie przeżywało w wieku XX. Pierwsze przepisy były publikowane w gazetach w latach 1904-1906. Za autorkę brownie uważania się Mildred Schrumpf, nauczycielkę z Maine, która podczas zajęć z uczniami zapomniała dodać proszku do pieczenia do ciasta czekoladowego. Nie chciała przyznać się przed klasą do błędu i swój błąd obróciła w świadomy zabieg. Tak właśnie powstało brownie.
EM