Luksusowe desery: Monte Bianco

2 Komentarze
12 Zdjęć
Czwartek, 30-08-2012

Monte Bianco, znany także jako Mont Blanc, to purée z gotowanych kasztanów, mleka, rumu i czekolady z dodatkiem bitej śmietany. Mus powinien mieć jedwabistą konsystencję. Nazwa i wygląd inspirowane są najwyższym szczytem w Alpach, który zawsze jest ośnieżony. Poza Włochami deser popularność zyskał w Japonii, na Węgrzech, w Chinach oraz Francji. Co ciekawe, Japończycy stworzyli swoją wersję. Zamiast kasztanów używają czasem dyni. Przygotowuje się także wersje z owoców, takich jak mango czy truskawki.

Historia Monte Bianco sięga czasów XV wieku i czasów Lukrecji Borgii. Na jej dworze właśnie odkryto krem z kasztanów połączony z innymi składnikiami. Po raz pierwszy wzmianka o deserze ukazała się we włoskiej książce kucharskiej z 1475 roku. Do Francji natomiast deser przywędrował w XVII wieku. Dziś jest jednym z bardziej znanych słodkości słonecznej Italii.

EM