Po włosku oznacza "ocknij się" lub "poderwij mnie". Ten deser ma niepowtarzalny smaku i bardzo proste składniki. Przygotowuje się go z warstwowo ułożonych biszkoptów nasączonych winem lub likierem i mocną kawą oraz kremu z serka mascarpone a także gorzkiej czekolady. Powinien być schłodzony i odpowiednio wilgotny, podawany w towarzystwie espresso. We Włoszech tiramisu je się jako drugie śniadanie, przede wszystkim podczas upalnych dni.
W każdym regionie tiramisu przyrządza się inaczej, dlatego znanych jest kilkadziesiąt przepisów oraz receptur. Miastami, które walczą o tytuł stolicy tego deseru są Wenecja, Treviso, Siena i Florencja.
Skąd tak naprawdę pochodzi tiramisu? Istnieją dwie najbardziej prawdopodobne wersje. Twórcą mógł być rezydujący w Sienie, władca Toskanii Cosimo III de' Medici, który miał w zwyczaju serwować słodki poczęstunek na nudnych posiedzeniach rady księstwa. Wenecjanie twierdzą natomiast, że tiramisu było ulubioną potrawą dożów, na długo przed rządami rodziny Medici. Jedno jest pewne, swoją międzynarodową sławę zawdzięcza włoski żołnierzom. Podczas II wojny światowej, więzieni w niewoli, dostawali tiramisu w paczkach od rodzin.
EM