Najdroższy deser świata

58 Komentarzy
3 Zdjęcia
Poniedziałek, 06-09-2010

Najdroższy deser świata

Kiedy pisaliśmy tutaj o najdroższych deserach świata nikt nie sądził, że ktoś będzie w stanie konkurować z tymi wyjątkowymi potrawami.

Tymczasem nowojorska restauracja Serendipity 3 przebiła dotychczasowych rekordzistów nowym luksusowym deserem nazwanym Frrrozen Haute Chocolate, za porcję którego zapłacić trzeba… $25 000, czyli około 78 000 zł.

Deser serwowany jest w kryształowym kielichu Baccarat Harcourt udekorowanym 24-karatowym złotem oraz wykonaną z 18-karatowego złota i wysadzaną diamentami  bransoletką. Sama potrawa to zmrożona mieszanka gorących czekolad, w skład których wchodzi czternaście odmian kakao. To najrzadsze i jednocześnie najdroższe rodzaje kakao z Afryki i Ameryki Południowej. W skład deseru wchodzi  także mleko, bita śmietana oraz najdroższe trufle świata – La Madeline Au Truffle (cena: 12 000 zł za około 450 g). Smakowity deser posypany jest dodatkowo pięcioma gramami jadalnego złota.

Do skonsumowania tak wyjątkowego deseru używa się złotej łyżki. Zarówno ona, jak i bransoletka przechodzą na własność szczęśliwego konsumenta tego najdroższego deseru świata.

Adres:

Serendipity 3
225 E 60th St
New York, NY 10022

Najdroższy deser świata

Najdroższy deser świata

AWP

  • Wt., 07-09-2010 gość
    Wręcz przeciwnie-jak cycuszek, a te zawsze smakują wyborrrnie.
    gość (Poniedziałek, 06-09-2010) napisał:



    Nikt mi nie wmówi że to wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 08-09-2010 gość
    Ludziom się w dupach przewraca.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 09-09-2010 gość
    Fajny deser i nie drogi ;)))
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 09-09-2010 gość
    gość (Wtorek, 07-09-2010) napisał:



    Wygląda ..... złotow tym złotym pucharku ze złotem, bransoletką i łyżką.A najlepsze ziarno kakaowe to ponoć to strawione przez słonie.W czasie trawienia poddawane jest "obróbce" kwasów żołądkowych czyli fermentacji.No i mało jest tych ziaren tak jak malo jest słoni leśnych.




    o kxxxxa buhahaha LESNE SLONIE
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 09-09-2010 gość
    i tu mamy przyklad ze nawet najlepsze kiedys zamieni sie w gowno
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 11-09-2010 gość
    Czyli taki deser wcale nie wychodzi tak 'dużo'. 78 tys. zł - cena złotej łyżeczki i bransoletki wysadzanej diamentami. Sam deser wart jest pewnie kilka tysięcy.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 12-09-2010 gość
    haha co robią ci ludzie przed restauracją?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 14-09-2010 gość
    Myślę, że lepiej smakuje domowy budyń z ciepłym sosem owocowym. Smacznego deseru!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 14-09-2010 gość
    gość (Czwartek, 09-09-2010) napisał:



    i tu mamy przyklad ze nawet najlepsze kiedys zamieni sie w gowno


    To samo chciałam napisać:-)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-04-2011 gość
    mmmmmmm ja poproszę taki deser ;]
    Odpowiedz Zgłoś
2 3 4 5 6