Jednym z najlepszych sposobów, aby poznać bliżej kulturę i zwyczaje danego kraju jest spróbowanie narodowych przysmaków. Nie każdemu przypadną one do gustu, ale to co nam wydaje się za dziwne, gdzie indziej uznawane jest za zupełnie normalne. Homar czy wołowina Wagyu to już żadna ekstrawagancja. Czas na odkrycie nowych smaków.
Oto najdziwniejsze potrawy z różnych krajów świata.
Serce maskonura / Islandia
Maskonur zwyczajny to mały ptak wodny nazywany ze względu na charakterystyczny dziób ''papugą mórz''. Dla Islandczyków jest on pokarmem od setek lat. Istnieje nawet metoda łapania ich w locie, tzw. sky fishing. Serce najlepiej smakuje surowe, zaraz po schwytaniu maskonura. Często jest jednak wędzone, grillowane lub pieczone.
Ruou ran / Wietnam
W środku butelki z winem ryżowym zamknięty jest marynowany, jadowity wąż. Jego jad neutralizuje alkohol, ale cały trunek ma przez to specyficzny smak. Im większe zwierzę, tym lepsze wino. Wąż musi spędzić w środku kilka miesięcy. Wietnamczycy uważają, że ruou ran to środek medyczny.
Canard à la Rouennaise / Francja
Czyli kaczka w krwawym sosie. Mięso najpierw się piecze a potem za pomocą specjalnej prasy, wyciska wszystkie soki i krew. Powstaje sos, którym polewa się kaczkę.
Huitlacoche / Meksyk
To grzyby, które niszczą uprawy kukurydzy. Mają delikatny smak i uważane są za cenniejszą potrawę niż sama kukurydza. Huitlacoche nazywane jest meksykańską truflą. Używa się ich do zup lub quesadillas.
De Jaeger / Francja
Kolejny francuski przysmak: kawior z jaj ślimaków. To odkrycie pary rolników, którzy kilka lat temu jako pierwsi produkt wprowadzili na rynek. Kawior podaje się na kawałku pieczywa, lekko doprawiony solą i pieprzem oraz z dodatkiem śmietany. 50 gramów kosztuje ok. 100 euro.