Najdziwniejsze jedzenie świata cz.2

8 Komentarzy
8 Zdjęć
Środa, 07-11-2012

Jednym z najlepszych sposobów, aby poznać bliżej kulturę i zwyczaje danego kraju jest spróbowanie narodowych przysmaków. Nie każdemu przypadną one do gustu, ale to co nam wydaje się za dziwne, gdzie indziej uznawane jest za zupełnie normalne. Homar czy wołowina Wagyu to już żadna ekstrawagancja. Czas na odkrycie nowych smaków.

Oto najdziwniejsze potrawy z różnych krajów świata.

Serce maskonura / Islandia

Maskonur zwyczajny to mały ptak wodny nazywany ze względu na charakterystyczny dziób ''papugą mórz''. Dla Islandczyków jest on pokarmem od setek lat. Istnieje nawet metoda łapania ich w locie, tzw. sky fishing. Serce najlepiej smakuje surowe, zaraz po schwytaniu maskonura. Często jest jednak wędzone, grillowane lub pieczone.

%Zdjecie 258773%

Ruou ran / Wietnam

W środku butelki z winem ryżowym zamknięty jest marynowany, jadowity wąż. Jego jad neutralizuje alkohol, ale cały trunek ma przez to specyficzny smak. Im większe zwierzę, tym lepsze wino. Wąż musi spędzić w środku kilka miesięcy. Wietnamczycy uważają, że ruou ran to środek medyczny.

%Zdjecie 258774%

Canard à la Rouennaise / Francja

Czyli kaczka w krwawym sosie. Mięso najpierw się piecze a potem za pomocą specjalnej prasy, wyciska wszystkie soki i krew. Powstaje sos, którym polewa się kaczkę.

%Zdjecie 258775%

Huitlacoche / Meksyk

To grzyby, które niszczą uprawy kukurydzy. Mają delikatny smak i uważane są za cenniejszą potrawę niż sama kukurydza. Huitlacoche nazywane jest meksykańską truflą. Używa się ich do zup lub quesadillas.

%Zdjecie 258776%

De Jaeger / Francja

Kolejny francuski przysmak: kawior z jaj ślimaków. To odkrycie pary rolników, którzy kilka lat temu jako pierwsi produkt wprowadzili na rynek. Kawior podaje się na kawałku pieczywa, lekko doprawiony solą i pieprzem oraz z dodatkiem śmietany. 50 gramów kosztuje ok. 100 euro.

 

  • Śr., 07-11-2012 anna
    smacznego...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-11-2012 jarooo
    Ciekawe jak to wino z wężem smakuje?? Dodatkowy bajer że można go potem zjeść... (można???)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-11-2012 Gość
    kaczka w krwi to niby takie dziwne przy naszych czarnych polewkach czy kaszankach? :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-11-2012 Gość
    biedne weze... znajac chinczykow to pewnie go zywcem tam zapuszkowali do tej butelki z winem...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 08-11-2012 Gość
    jarooo (Śr., 07-11-2012) napisał:

    Ciekawe jak to wino z wężem smakuje?? Dodatkowy bajer że można go potem zjeść... (można???)


    tak mozna ale dopiero po zniszczeniu butelki- inaczej sie nie dostaniesz. Trzeba jednak uwazac bo weze potrafia się hibernować i udawac ze sa niezywe i kiedys rzeczywiscie byl przypadek ze facet chcial zjesc weza a to waz zjadl jego :P
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 12-11-2012 Gość
    ten grzyb wyglada strasznie.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 17-11-2012 Gość
    Nalewka z cobretti raczej jako ozdoba, pomijajac fakt w jaki sposòb została zabutelkowana.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 20-11-2012 Graszka
    Wsumie wszystko można zjeść. , każdy region ma swoje dziwności.
    Odpowiedz Zgłoś