Jeśli nie słyszeliście jeszcze o Gontranie Cherrier, najwyższy czas nadrobić zaległości. To jeden z topowych mistrzów wypieków na świecie. Robienie chleba traktuje jak sztukę i pasję zarazem. To profesjonalista oddany swojej pracy. Aby doskonalić umiejętności oraz zgłębiać tajniki kulinarne, podróżował po całym świecie. Teraz prowadzi w Paryżu sklepy, a po jego wypieki ustawiają się kolejki.
Z pochodzenia jest Francuzem. Urodził się w rodzinie piekarzy, dzięki czemu od dzieciństwa poznawał cały proces robienia chleba. Kiedy Gontran musiał wybrać życiową drogę bez wahania zdecydował, że chce iść w ślady przodków. Studiował w Ecole de Boulangerie et de Patisserie w Paryżu, jednak najwięcej nauczył się praktykując u boku mistrzów takich jak Alain Passard.
Wyznaje filozofię, że nie ma dwóch identycznych bochenków chleba. Każdy jest inny i tym samym wyjątkowy. Cały proces powstawania pieczywa i ciast traktuje z namaszczeniem: od wyboru mąki, przygotowania składników, po zapach wydobywający się z piekarnika i efekt finalny. Gontran angażuje się w każdy etap produkcji, doradza też osobiście klientom. W jego sklepach oprócz pieczywa kupić można także kanapki, ciasta, tarty, ciastka, bułki i oczywiście bagietki. Mniam!
http://www.gontrancherrierboulanger.com/
EM