Najpopularniejsze drinki: grzane wino

3 Komentarze
12 Zdjęć
Piątek, 02-11-2012

Przepisów na popularnego grzańca jest tyle ile smaków. Najważniejsze są dodatki (miód, przyprawy korzenne, owoce, bakalie) oraz odpowiednia temperatura: czerwone wino należy podgrzać, a nie zagotować. W niektórych krajach (np. w Skandynawii) napój wzmacnia się innymi, wysokoprocentowymi alkoholami takimi jak wódka czy koniak. Rozgrzewającą moc ma nie tyle samo wino, ale właśnie dodatki.

Grzanym winem raczyli się już starożytni, bogaci Rzymianie. Wymyślili nawet specjalne naczynie do jego przygotowywania. Zazwyczaj pili je z miodem oraz korzeniami roślin czy ziół, traktując jako lekarstwo.

W sklepach dostępne są gotowe grzańce, ale najlepiej przyrządzić trunek samemu.

EM

  • Pt., 02-11-2012 Kulka
    No , wreszcie chłodne wieczory i mozna rozgrzewać się grzanym winem . Pięknie.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 04-11-2012 Gość
    Gozdzikami pachnie mój dom., grzejemy wino.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 04-11-2012 Gość
    dodawanie miodu jest bezsensu, ponieważ w tak wysokiej temp. traci swoje wszystkie najważniejsze walory, przede wszystkim zdrowotne.
    Odpowiedz Zgłoś