Przepis na idealną babeczkę, czyli Sweet Delicious DKNY

12 Komentarzy
5 Zdjęć
Środa, 07-03-2012

Słynne jabłuszka stały się nieco mniej jabłkowe, bowiem najświeższa, limitowana edycja to trzy zapachy inspirowane słodkościami:

- różowy Pink Macaroon – ciasto z kremową bazą i nutami nektarynki, kumkwatu, granatu,  różowego marcepana, drzewnymi, bobu tonka, ambry i płatków kwiatów,

- zielony Tart Key Lime, czyli placek z limonki z nutami skórki pomarańczy, bergamotki i mandarynki, neroli, bazylii, imbiru i liści fiołka,

- żółty Creamy Meringue, czyli beza z nutami kremu cytrynowego, bergamotki, naleśników z sosem pomarańczowym, żółtej frezji, plumerii, kwiatu passiflory, cedru atlaskiego, białej ambry i piżma.

Cena: ok. 180 zł (EDP 50 ml)

To jednak nie wszystko dla prawdziwych fanek słodkości, bowiem w inspiracji tymi zapachami, słynny cukiernik, Johnny Iuzzuni stworzył przepis na idealną babeczkę Sweet Delicious.

Przepis Johnny’ego Sweet Delicious:

Ekstrakt z migdałów
Proszek do pieczenia
Skórka i sok z pomarańczy

Piekarnik podgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na blasze do pieczenia babeczek ustawić papierowe foremki. Utrzeć masło i cukier na jednolitą, lekką i puszystą masę. Dodać mąkę migdałową i wymieszać, pojedynczo dodawać jajka i ekstrakt z migdałów. Przesiać suche składniki i dodać je do masy z masłem. Dodać śmietanę oraz skórkę i sok z pomarańczy. Napełnić foremki do 3 pojemności. Piec, aż patyczek do sprawdzania ciasta wbity w środek będzie suchy, około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia na ruszcie piekarnika.

Obrany owoc wanilii
Masło o temperaturze pokojowej
Skórka pomarańczy

Wymieszać pierwszą część w misce i ubijać, aż do otrzymania gładkiej masy. Umieścić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Wyjąć z kąpieli wodnej, przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, ubijać, dodając masło i skórkę pomarańczy. Umieścić w pojemniku i przykryć elastyczną folią do żywności. Schładzać przez noc.

Lekki syrop kukurydziany

Dobrze wymieszać wodę, połowę cukru i syrop kukurydziany w garnku. Upewnić się, że wewnętrzne ścianki garnka są czyste. Zagotować i korzystając z termometru cukierniczego, gotować do uzyskania temperatury 113 stopni Celsjusza. W międzyczasie ubić białka jajek z drugą połową cukru przy pomocy miksera, korzystając z końcówki do ubijania, aż do uzyskania pełnej i spienionej, ale nie suchej konsystencji. Gdy masa cukrowa uzyska prawidłową temperaturę, wlać ją ostrożnie do miski, blisko jej ścianek, i ubijać, aż do ostygnięcia. Dodać wodę różaną.
Wykorzystać od razu.

Lekki syrop kukurydziany II

W garnku wymieszać wodę, cukier i syrop kukurydziany, a następnie zagotować. Odstawić na bok. Przeciąć kumkwaty wzdłuż na pół. Wybrać nasiona łyżeczką do melona lub małą łyżeczką i wyrzucić. Włożyć kumkwaty do garnka z zimną wodą, zagotować i przecedzić. Proces blanszowania powtórzyć dwa lub więcej razy. Dodać kumkwaty do garnka z syropem i gotować na wolnym ogniu. Zredukować temperaturę i gotować kumkwaty na wolnym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, przez około 25 minut. Syrop schłodzić.

Płatki róży, organiczne, niepryskane
Cukier puder

Białka jajek ubijać z wodą, aż do uzyskania piany. Delikatnie posypać lub posmarować płatki białkami jajek. Usunąć nadmiar białek i pokryć cukrem, upewniając się, że są całkowicie przykryte. Ułożyć płasko na blasze lub ruszcie i pozostawić na noc do wysuszenia w wyłączonym piekarniku (włączony jedynie płomyk dyżurny).

W środku każdej babeczki wyciąć mały otwór do samego spodu. Wypełnić kremem pomarańczowym. Udekorować bezę masą do dekoracji. Wierzch posypać odsączonym, kandyzowanym kumkwatem, kandyzowanymi płatkami róż i nasionami granatu.

http://www.dkny.com/

AG

  • Śr., 07-03-2012 Gość
    Kocham perfumy DKNY :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-03-2012 Gość
    Hmm z tego co wiem należy się śpieszyć bo to edycja limitowana... uwielbiam DKNY
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-03-2012 Gość
    Sliczności
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-03-2012 Gość
    Ja uwielbiam wszystkie perfumy, ale po DKNY mam zawroty głowy....
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-03-2012 Gość
    MAM WSZYSTKIE ZAPACHY DKNY.UWIELBIAM JE:)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-03-2012 Gość
    Te limitowanki to paskudne ulepy - lepiej więcej czasu spędzać w kuchni z przyprawami, wyjdzie na to samo...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-03-2012 http://www.fashionable.com.pl/
    Mniej jabłkowe za to bardzo pastelowe:) Pastele ogarnęły 2012 rok...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-03-2012 Gość
    Aż mdli
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-03-2012 gosia
    dla mnie to najpiękniejsze perfumy na świecie....szkoda że takie drogie (jak na moją kieszeń) skąd w Polsce biorą się takie ceny!!! w USA są dużo tańsze.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 07-03-2012 Gość
    gosia (Śr., 07-03-2012) napisał:

    dla mnie to najpiękniejsze perfumy na świecie....szkoda że takie drogie (jak na moją kieszeń) skąd w Polsce biorą się takie ceny!!! w USA są dużo tańsze.


    To wina akcyzy na alkohol, buhahaha
    Odpowiedz Zgłoś
1 2