Ta biała substancja kształtem przypomina kawior, stąd nieoficjalna nazwa: “biały kawior”. Nie jest to jednak rybia ikra, lecz jajka… ślimaka.
Małe ślimaki wylęgają się z jaja z pierwociną muszli, tzw. muszlą embrionalną. Wbrew pozorom, nie jest to nowość – jaja ślimaka to bardzo stary przysmak, ceniony w starożytności przez Rzymian, Egipcjan i Greków, którzy nazywali je “perłami Afrodyty”.
Biały kawior znany jest też we Francji (jako Caviar d’Escargot), modny w Hiszpanii, i jest dostępny w najlepszych domach towarowych świata, np. w Harrodsie (Harrods to najlepszy dom handlowy na świecie!), gdzie najczęściej można kupić biały kawior sprowadzony z Chile i z Hiszpanii. Jedną z przyczyn wysokiej ceny jest fakt, że jajka zbierane są ręcznie i wypełnienie małego słoiczka zajmuje ok. 4 godzin.
Cena: kilogram kosztuje około 1 800 euro, czyli prawie 7 500 zł
AT