Przewodnik konesera: cydr

11 Komentarzy
4 Zdjęcia
Piątek, 07-12-2012

Bywają gazowane, musujące lub niegazowane i powstają głównie z przefermentowanego soku jabłkowego. O dziwo Polska, w której jabłka uprawia się na potęgę, jest daleko w tyle za krajami przodującymi w produkcji cydrów. Jabłeczniki powszechne są w Wielkiej Brytanii, gdzie przez setki lat pracownikom sadów płacono właśnie cydrem.

Cydr popularny jest także we Francji, Szwecji, coraz częściej pojawia się w Niemczech. W Polsce w czasach PRL-u cydry zostały wyparte przez tanie jabole. Obecnie produkcję tego trunku w naszym kraju utrudniają przepisy, dlatego cydr importowany jest z innych europejskich państw lub wytwarzany w domach na własny użytek.

Próby produkcji na szeroką skalę napotykają wciąż na biurokratyczne przeszkody. Podjęły je m.in. Browary Regionalne Łomża, które krótko po wprowadzeniu alkoholu na rynek zostały ukarane przez Izbę Celną. Kiedy sadownicy czekają na upragnione ułatwienia, Polacy kupują cydr w sieci lub próbują robić go sami – najczęściej z kwaskowatych jabłek, cukru, cytryn i dodatkiem odrobiny imbiru.

Jak powstają cydry? Proces ich produkcji, z uwagi na wykorzystanie drożdży (istnieją także przepisy bez drożdżowej pożywki), przypomina odrobinę wytwarzanie piwa. Opiera się na fermentacji moszczu z jabłek. Cydr jest napojem orzeźwiającym, idealnym na upalne dni, lekko słodkim, gaszącym pragnienie. Zawartość alkoholu w cydrach waha się między 2 a 7 proc.

Cydr stopniowo, choć w żółwim tempie, pojawia się w polskich sklepach i restauracjach . Dostępny jest także w nielicznych sklepach internetowych, np. TU.

Jednym z najpopularniejszych na świecie cydrów jest szwedzki Rekordelig . Przedstawicielami cydrów wytrawnych, dostępnymi na polskim rynku, są cydry LeBrun w cenie ok. 20 zł za butelkę 0,75 l.

MM

  • Pt., 07-12-2012 gość
    To sie nie nadaje do picia. Po co ta reklama?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 07-12-2012 Gość
    gość (Pt., 07-12-2012) napisał:

    To sie nie nadaje do picia. Po co ta reklama?



    Nadaje, sporo moich znajomych lubi cydry. To kwestia preferencji smakowych, czy gustu. Jak zwał tak zwał... zawsze znajda się tacy, którzy lubią. Reklamuje się wódkę, której nie piję czy mięso i wedliny, których nie jem... życie!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 07-12-2012 Gość
    Poprostu ocet jablkowy!!!! Super na przemiane materi.....:)))) Ale luksus!!!!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 07-12-2012 yaboni
    Gość (Pt.to, 07-12-2012) napisał:

    Poprostu ocet jablkowy!!!! Super na przemiane materi.....:)))) Ale luksus!!!!!

    to trochę inna fermentacja .Pijesz alkohol czy ocet spirytusowy ?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 07-12-2012 zNI
    W cywilizowanych krajach cydr (and. cider) jest jak wino - różne gatunki i rodzaje. Mieszkam w UK i lubie zamiast bro wypic sajderka - Magners, Gaymers, Kopparberg, Strongbow. Popierdzielona Polska - nie można sprzedawać sajderka beznadzieja
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 07-12-2012 Gość
    Co wy tam wiecie o cydrze. Na sklaneczkę tego boskiego napoju wsyp 0,5 kg cukru i da się wypić!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 07-12-2012 Gość
    Smak poprawia kilo cukru na litr tego boskiego napoju
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 08-12-2012 Gość
    uwielbiam Rekorderling..wysmienity :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 08-12-2012 zarra
    Oh... gruszkowy jest przepyszny !Tylko raz udalo mi się namierzyć cydr w sklepie stacjonarnym w Jaroslawcu przy okazji wypadu nad morze .Szkoda !
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 12-12-2012 Gość
    Gość (Pt., 07-12-2012) napisał:

    Co wy tam wiecie o cydrze. Na sklaneczkę tego boskiego napoju wsyp 0,5 kg cukru i da się wypić!



    Idź próbować być zabawny gdzie indziej, dobrze?
    Odpowiedz Zgłoś
1 2