Przewodnik konesera: drób z Bresse

1 Komentarz
4 Zdjęcia
Piątek, 25-01-2013

Poulet de Bresse, czyli kurczak z Bresse, to bardzo wysoko ceniona francuska odmiana drobiu.  Jest ona dumą rejonu Bresse – hodowcy, których jest około 250, podkreślają, że ich kurczęta były pierwszymi zwierzętami hodowlanymi, które otrzymały znak jakości i chroniony status, czyli AOC (appelation d'origine controlee) – stało się to w 1957 roku.

Co roku ubija się około 1,2 miliona tych kurczaków i popyt na nie, mimo wysokiej ceny, przewyższa podaż: niemal wszystkie spożywane są we Francji, mimo, że jest wielu chętnych potencjalnych klientów w innych krajach.

Kilka lat temu słynny angielski szef kuchni, Heston Blumenthal, przeprowadził w swoim programie TV pt. In search of perfection test, próbując różne odmiany drobiu, i uznał mięso kurczaka z Bresse za najsmaczniejsze. Ten wyjątkowy smak zawdzięczają one genom, ale także w dużej mierze specjalnej diecie – w okresie tuż przed ubojem dokarmia się je m.in.nabiałem.

Cena: około 15 euro (ponad 60 zł) za kilogram

AT

Przewodnik konesera: drób z Bresse

Najlepszy drób. Poulet de Bresse, czyli kurczak z Bresse, to bardzo wysoko ceniona francuska odmiana drobiu.

  • Przewodnik konesera: drób z Bresse
  • Przewodnik konesera: drób z Bresse
  • Przewodnik konesera: drób z Bresse
  • Przewodnik konesera: drób z Bresse