Przewodnik konesera: Gyōza

2 Komentarze
8 Zdjęć
Piątek, 26-10-2012

Gyōza (yaki gyōza) mają korzenie chińskie, ale dziś to właśnie japońska wersja tej potrawy jest wyżej ceniona i popularniejsza. To odpowiednik polskich pierogów – ciasto na Gyōza przygotowuje się, podobnie jak ciasto na pierogi, z mąki i wody (w Japonii można kupić gotowe ciasto), zaś nadzienie to najczęściej mieszanka mielonej wieprzowiny, czosnku, kapusty, czasem innych warzyw, np. porów,  i przypraw, głównie  imbiru, pieprzu i soli.

Od polskich pierogów różni je przed wszystkim dodatek typowo japońskich specjałów: sosu sojowego, sosu ostrygowego i/lub sake, oraz zwyczaj maczania Gyōza w sosie, który często jest mieszanką sosu sojowego i octu. Pierożki są gotowane, a następnie serwowane z wody lub dodatkowo podsmażane.

Z łatwością znajdziemy gyōza w menu restauracji japońskich, są też na tyle proste, że przyrządzenie ich we własnej kuchni nie sprawi umiejącej gotować osobie większych trudności.

AT

  • Pt., 26-10-2012 acidburn
    Prawie jak nasze pierogi i pewnie dużo gorsze
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 27-10-2012 Gość
    acidburn (Pt., 26-10-2012) napisał:

    Prawie jak nasze pierogi i pewnie dużo gorsze



    Alez to przykre,,,patriotyzm na mace i wodzie:))))
    Odpowiedz Zgłoś