Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?

7 Komentarzy
16 Zdjęć
Środa, 06-02-2013

Na początku ustalmy: jeśli ktoś myśli, że zalewając wodą brązowy proszek nazwany przez producenta ''gorącą czekoladą'' będzie pił prawdziwą gorącą czekoladę, jest w błędzie.

Czekoladzie w proszku mówimy zdecydowane nie! Najlepsza będzie gorzka albo łączona w odpowiednich proporcjach z odrobiną smakowej. Uzyskacie wtedy smaczny, gęsty i zdrowy napój o niebiańskim smaku (smaczny trend: czekolada z półki ze zdrową żywnością).

Oto kilka wskazówek jak przyrządzić prawdziwie pyszną gorącą czekoladę.

Najważniejszą rzeczą jest wybór samej czekolady (czytaj: przewodnik konesera: czekolada). Tutaj większość kulinarnych i żywieniowych ekspertów jest zgodna: powinna być to gorzka lub deserowa dobrej jakości (min. 70 proc. zawartości kakao). Taki napój ma wtedy bardziej intensywny aromat. Im mniejsza zawartość cukru w tabliczce, tym lepiej. Jeśli smak będzie wam nie odpowiadał, zawsze można ją samodzielnie dosłodzić.

Czekoladę należy rozpuścić w mleku (tym pełnotłustym). Polecane proporcje to 2:1. W niektórych przepisach rekomenduje się aby dodatkowo użyć jeszcze śmietany np. 18 procentowej. Zapewni ona aksamitną, delikatną konsystencję.

Jako dodatek smakowy polecamy cynamon, wanilię, chili, kardamon albo szczyptę soli (w przepisach poleca ją m.in. Jamie Olivier). Jeśli trochę poeksperymentujecie, na pewno znajdziecie ten właściwy aromat.

EM

Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?

Prawdziwa czekolada. Jak przyrządzić gorącą czekoladę.

  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Przewodnik konesera: jak przyrządzić gorącą czekoladę?
  • Śr., 06-02-2013 Zelda
    Jak dobrze ,że do Was wpadłam Zycie mi uroatowaliscie. Leze z goraczką, katarem i kaszlem .Ciepła czekolada to coś co mi pomoże wrócic do życia.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-02-2013 acidburn
    co w tym luksusowego ??? Zwykła czekolada ;)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-02-2013 zwariowana
    Pychota ale ten facet w garniturze przesadził. Garniak w kuchni do gotowania?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-02-2013 juzio
    Sama elegancja.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-02-2013 Gość
    zwariowana (Śr., 06-02-2013) napisał:

    Pychota ale ten facet w garniturze przesadził. Garniak w kuchni do gotowania?


    moze to prawnik
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 07-02-2013 koko
    Tez uwielbiam , a ty Leonie?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 19-02-2013 polja
    dużo przepisów na pyszne czekoladowe conieco na http://toster.pl polecam przejrzeć i wypróbować :)
    Odpowiedz Zgłoś