Przewodnik konesera: La Bonnotte

22 Komentarze
8 Zdjęć
Wtorek, 11-12-2012

Uprawiane do tej pory tylko na terytorium Francji uznawane były za jeden z najlepszych delikatesów. Rosły tylko na małym polu i zbierano je ręcznie tylko podczas jednego tygodnia maja. Miejscem tym była wyspa Île de Noirmoutier położona u wybrzeży Atlantyku. Gleby są tu lekko piaszczyste a w powietrzu dzięki bliskości oceanu unosi się dużo soli. Dodatkowo ziemia nawożona jest algami a warzywa podlewane wodą morską.

To właśnie dzięki tym zabiegom ziemniaki zyskały charakterystyczny słonawy posmak i kruchą konsystencję. Na ekskluzywność La Bonnotte wpływa także sama ilość zbiorów: rocznie to zaledwie kilkadziesiąt ton, więc rozchodzą się w zawrotnym tempie.

Z ziemniaków przyrządza się zazwyczaj puree, sałatki, zupy. Jedyną żelazną zasadą jest to żeby nie obierać ziemniaka ze skórki. Cena La Bonnotte dochodziła do 500 euro za kilogram.

Mit luksusowego ziemniaka za niebotyczne pieniądze stał się jednak historią. La Bonnotte mają dużą konkurencję w postaci tej samej odmiany sprzedawanej przez Tesco po znacznie niższych cenach - niecałe 3 funty za kilogram. Sieć supermarketów rozpoczęła uprawę warzyw na własną rękę na wyspie Jersey. Okazało się, że klimat jest tutaj bardzo podobny jak na Ile de Noirmoutier.

MM

  • Wt., 11-12-2012 kopik
    no jeszcze 10 lat i będą zbierać sól na tych polach zniszcza glebe podlewaniem wodą morską i nic im nie wyrośnie. ale to jak widać jest wliczone jako amortyzacja w koszt ziemniaka.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 11-12-2012 darth
    Jarek znowu się obrazi....
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 11-12-2012 działkowiec
    podlewając słoną wodą morską zniszczy się rośline i kto takie głupoty nam wciska myśli że polacy to debile.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 11-12-2012 Rolnik
    jutro na rynku sprzedaje po czterysta za kilogram . zapraszam.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 11-12-2012 Granit72
    Mam piątke moich dzieci z moim cudownym mężem mieszkamy w Niemczech. A to jest drodzy państwo jakiś ateista człowiek rozumny chodzi do kościoła i sie modli. Dziekuje ci Boże że jestem taka ładna i mam mądre dzieci i cudownego męża mam.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 12-12-2012 posp
    no co ty tych już nie trzeba solić
    acidburn (Wt., 11-12-2012) napisał:

    Ziemniaki jak ziemniaki :P

    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 12-12-2012 mieszczuch
    A ja mieszkam w mieście i nad tym ubolewam. Pamiętam jak w dzieciństwie jeżdziłam do rodziny na wieś i do teraz pamiętam wspaniały smak sera, mleka , chleba, mięsa i ziemniaków. To co u nas kupujemy to pseudo ziemniaki, pseudo mleko.Wstyd
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 12-12-2012 Gość
    ziemniak jest ziemniak duzo nie namodzisz zeby ci wyrosly 'pseudo' tak jak piszesz. smak zalezy od odmiany chyba ze hm jakies zlezale i nadgnite ci sprzedaja.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 12-12-2012 Gość
    muszą zawierać niezłe chalucynogeny
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 12-12-2012 Gość
    KARTOFLE, k...a!
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3