Przewodnik konesera: La Bonnotte

22 Komentarze
8 Zdjęć
Wtorek, 11-12-2012

Uprawiane do tej pory tylko na terytorium Francji uznawane były za jeden z najlepszych delikatesów. Rosły tylko na małym polu i zbierano je ręcznie tylko podczas jednego tygodnia maja. Miejscem tym była wyspa Île de Noirmoutier położona u wybrzeży Atlantyku. Gleby są tu lekko piaszczyste a w powietrzu dzięki bliskości oceanu unosi się dużo soli. Dodatkowo ziemia nawożona jest algami a warzywa podlewane wodą morską.

To właśnie dzięki tym zabiegom ziemniaki zyskały charakterystyczny słonawy posmak i kruchą konsystencję. Na ekskluzywność La Bonnotte wpływa także sama ilość zbiorów: rocznie to zaledwie kilkadziesiąt ton, więc rozchodzą się w zawrotnym tempie.

Z ziemniaków przyrządza się zazwyczaj puree, sałatki, zupy. Jedyną żelazną zasadą jest to żeby nie obierać ziemniaka ze skórki. Cena La Bonnotte dochodziła do 500 euro za kilogram.

Mit luksusowego ziemniaka za niebotyczne pieniądze stał się jednak historią. La Bonnotte mają dużą konkurencję w postaci tej samej odmiany sprzedawanej przez Tesco po znacznie niższych cenach - niecałe 3 funty za kilogram. Sieć supermarketów rozpoczęła uprawę warzyw na własną rękę na wyspie Jersey. Okazało się, że klimat jest tutaj bardzo podobny jak na Ile de Noirmoutier.

MM

  • Czw., 13-12-2012 gośćDzisieszy
    OH takie ziemniaczki ,a na deser kawusia z ziaren kawy wydłubywanych z exkrementów co za pyszności!
    A mówią o niektórych krezusach że nawet własne g. zjedzą z pod siebie.Niech płacą i używają!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 20-12-2012 jaga
    a co komu do tego
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3