Przewodnik konesera: Pad Thai

3 Komentarze
8 Zdjęć
Niedziela, 14-10-2012

Kuchnia tajska należy do najbardziej znanych i lubianych na świecie: w wielu krajach Europy oraz Ameryki Północnej  zarówno tajskie restauracje, jak i bary z tajskim jedzeniem na wynos, cieszą się wielką popularnością. W Wielkiej Brytanii wiele pubów serwuje właśnie tajskie, a nie brytyjskie, przysmaki.

Pad Thai to w Tajlandii prawdziwa klasyka i najbardziej znane danie poza jej granicami. W przeprowadzonej przez telewizję CNN ankiecie, Pad Thai znalazło się na 5 miejscu na liście 50 najsmaczniejszych potraw na świecie. Gotowane od setek lat,  pozycję dania narodowego zdobyło w latach 30. i 40. zeszłego wieku.

To całkiem prosta w przygotowaniu potrawa: podstawą sukcesu jest właściwie ugotowany azjatycki makaron ryżowy, który nie może być kleisty i rozgotowany. Inne składniki to: jajka, sok z tamaryndowca, sos rybny, kiełki, papryczki chilli, i, zależnie od preferencji, kurczak, krewetki lub tofu. Inne możliwe dodatki to: orzeszki ziemne, czosnek, kolendra, sos z limonki itp; Pad Thai często podawane jest posypane posiekanym szczypiorkiem oraz surowym kwiatem bananowca.

AT

  • Pn., 15-10-2012 Gość
    A może jakieś rekomendacje? gdzie wybrać się na najlepszy Pad Thai w Warszawie?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 16-10-2012 Gość
    Little Thai gallery na Placu Dąbrowskiego: polecam
    Stały bywalec
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 21-10-2012 Gość
    Papaya na Foksal

    Gość (Pn., 15-10-2012) napisał:

    A może jakieś rekomendacje? gdzie wybrać się na najlepszy Pad Thai w Warszawie?

    Odpowiedz Zgłoś