Przewodnik konesera: persymona

4 Komentarze
8 Zdjęć
Niedziela, 06-01-2013

W ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii jej sprzedaż wzrosła dwukrotnie, w Polsce nadal jest rzadko spożywanym owocem. Persymona, znana jako kaki lub jabłko orientu, może być doskonałym deserem, choćby w postaci ususzonego owocu czy dodatku do popularnych babeczek. Jest słodka i soczysta, z wyglądu podobna nieco do pomidora, a w smaku – do moreli. Uprawiana jest głównie w Chinach i Japonii, a ta importowana do Polski – w Izraelu lub Grecji.

Pochodząca z Izraela odmiana nazywana jest owocem Szarona, z kolei odmiana uprawiana w Grecji to daktylo-śliwa. Choć w Wielkiej Brytanii persymona należy do najchętniej kupowanych owoców egzotycznych, często zjadana jest jako surowy owoc, jakby jej potencjał nadal był nieodkryty. Tymczasem jest ona doskonałym dodatkiem do ciast, jak choćby muffinków. Przed podaniem usuwa się skórę i pestki, przy czym owoc musi być dojrzały (miękki, o pomarańczowej skórce).

Po pokrojeniu i wyskubaniu pestek persymonę można schrupać na surowo lub kawałki owocu dodać do ulubionej sałatki owocowej, a w przypadku dania głównego – do sosu słodko-kwaśnego. Z persymony robi się również kompoty, konfitury i galaretki. W restauracjach kaki podaje się ponadto w formie deseru – jako upieczony owoc z serkiem mascarpone lub w puddingu z białej czekolady. Persymona w menu pojawia się jeszcze jako składnik sałatki z rzeżuchą i orzechami.

Owoc nie dość, że jest pyszny, to dodatkowo bardzo zdrowy. Bogactwo wapnia i witamin persymony wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych, wysokiego ciśnienia czy miażdżycy. Jako pokarm niskokaloryczny, dostarcza także niezbędnych składników osobom przebywającym na diecie. Coraz częsciej można go kupić na bazarach, okazyjnie pojawiają się w popularnych dyskontach.

MM

  • Niedz., 06-01-2013 pyszność
    najpyszniejsze kaki to to zmarznięte i takie zmęczone
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 06-01-2013 XYZ
    Ja tego w sklepie sprzedaję miesięcznie setki a jak jest promocja to i w miesiącu sprzedam 3000 sztuk więc taki mało znany to on wcale nie jest. Jeden z popularniejszych sezonowych owoców egzotycznych. Klienci bardzo lubią nawet ci najstarsi bez zastanowienia biorą do koszyka.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 23-01-2013 Gość
    Bardzo mi smakuje ale .ze to takie zdrowe to sie cieszę.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 28-01-2013 Gość
    Przepyszne , moge jadać codziennie.
    Odpowiedz Zgłoś