Przewodnik konesera: sos sriracha

4 Komentarze
8 Zdjęć
Środa, 12-06-2013

Zdaje się, że sos salsa już spowszedniał. Jego miejsce na półce nowości zajął więc tajski sos sriracha. Jest to bardzo pikantny dodatek, pochodzący z miejscowości Si Racha leżącej na wybrzeżu Zatoki Tajlandzkiej.

Sos sriracha podbił już serca blogerów kulinarnych, którzy dodają go do kanapek, potraw mięsnych, ryb, a nawet pizzy. Choć w Tajlandii traktuje się go podobnie, jak w Polsce keczup, w Europie traktowany jest raczej jako sos zbyt pikantny do codziennego użytku. Większość jego składu to w końcu przetarte papryczki chili.

Prawdziwy sos sriracha przyrządza się z papryczek świeżych, a nie suszonych. Do papryczek jalapeno lub serrano dodaję się też octu, czosnku, cukru i soli. W przeciwieństwie do sosu salsa, tu nie ma ani grama pomidorów. Ze względu na aromat, najbardziej odpowiada on amatorom czosnku, traktującym tajski sos jako dodatek do dipów i marynat.

Za autentyczny sos sriracha uważa się produkty dostępne w Tajlandii i Wietnamie. W ostatnim czasie z azjatyckich restauracji przeniósł się on jednak do amerykańskich i europejskich supermarketów. W ubiegłym roku jedna z kalifornijskich firm sprzedała – za 60 mln dolarów – aż 20 mln butelek sosu sriracha. Jego popularność próbują wykorzystać producenci chipsów.

Przepis na prawdziwy sos sriracha można znaleźć TU. Dostępny jest on także w polskich sklepach spożywczych, choć warto pamiętać o czytaniu etykiet, bo część sosów w sprzedaży pozbawiona jest czosnku.

MM

Przewodnik konesera: sos sriracha

Sos sriracha to produkt tajskiego pochodzenia, przygotowany z papryczek chili i czosnku

  • Przewodnik konesera: sos sriracha
  • Przewodnik konesera: sos sriracha
  • Przewodnik konesera: sos sriracha
  • Przewodnik konesera: sos sriracha
  • Przewodnik konesera: sos sriracha
  • Przewodnik konesera: sos sriracha
  • Przewodnik konesera: sos sriracha
  • Przewodnik konesera: sos sriracha
  • Śr., 12-06-2013 hotszit
    w tej najmocniejszej odmianie z czerwoną zakrętką jest naprawdę pikanty mmmmmmmm polecam amatorom piekła w gębie
    zawsze jak znajomi przyjdą to znajdzie sie jakiś kozak któremu mówię , ale ten sos jest naprawdę pikanty , dobra dobra spoko dawaj ja juz nie takie jadłem (myśląc sobie ze to kolejny ketchup extra hot ) a po chwili japa czerwona i zaskocznie hahahhahaa
    bezcenne....
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 13-06-2013 znawca
    Warto sprawdzić skład, ogólnie ten "super sos" to prawie sama chemia, która na dodatek jest szkodliwa w większych ilościach.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 17-06-2013 Gość
    ojojojoj biedne

    znawca (Czw., 13-06-2013) napisał:

    Warto sprawdzić skład, ogólnie ten "super sos" to prawie sama chemia, która na dodatek jest szkodliwa w większych ilościach.

    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 08-08-2013 zyta
    nie dla mnie takie piekło, obejdzie się.
    Odpowiedz Zgłoś