Przewodnik konesera: wasabi

4 Komentarze
12 Zdjęć
Piątek, 30-11-2012

Wielbiciele japońskiej kuchni doskonale znają wasabi, zwany czasem japońskim chrzanem lub wasabią.

Ta pochodząca z rodziny kapustowatych roślina pochodzi z Japonii i jest trudno dostępna w innych krajach, bowiem próby jej uprawy rzadko kończą się sukcesem. Hodowla wasabi jest skomplikowana, dochodzą też koszty importu, dlatego cena wasabi w Europie jest tak wysoka. Są jednak nadzieje na to, że wkrótce w Anglii  i innych krajach Europy szefowie kuchni będą mogli kupować wyhodowany na miejscu, świeży wasabi.

Smakosze cenią charakterystyczny, wyrazisty smak wasabi. Inaczej niż w przypadku papryczek chilli, ostry jego posmak nie utrzymuje się długo.

Na razie wasabi można kupić głównie w tubkach, ale uwaga: w większości taka pasta zawiera tylko około 10% korzenia wasabi – reszta to nasz europejski chrzan oraz musztarda/gorczyca. Podobnie bywa w przypadku wasabi w proszku. Warto zatem dokładnie czytać etykietki i wybrać produkt, w którym zawartość wasabi jest najwyższa.

Kupisz m.in TU

MM

  • Pt., 30-11-2012 Rura
    CHrzan do chrzanu.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 03-12-2012 mieko
    Biała kiełbasa bez chrzanu byłaby do chrzanu.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 03-12-2012 Gość
    "świeży wasabi"

    świeżE wasabi.

    TO wasabi a nie TEN wasabi
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 04-12-2012 Gość
    Gość (Pn., 03-12-2012) napisał:

    "świeży wasabi"



    świeżE wasabi.



    TO wasabi a nie TEN wasabi


    polska język, trudna język
    Odpowiedz Zgłoś