Przewodnik konesera: wino z duriana

1 Komentarz
8 Zdjęć
Sobota, 27-07-2013

Nieraz zdarza się, że coś uważanego za ekskluzywnego powstaje w odpychający sposób. Tak jest choćby z kawą kopi luwak, najdroższą ze wszystkich kaw na świecie. Ostatnio naukowcy z Narodowego Uniwersytetu Singapuru zrobili użytek z duriana - najbardziej śmierdzącego owocu świata.

Durian to inaczej zybuczkowiec - owoc o kolczastej skórze rosnący w południowo-wschodniej Azji. Jego zapach powoduje, że spożywać na surowo potrafią go właściwie tylko Azjaci. Europejczycy na odór reagują niemal alergicznie, co sprawia, że durian jest niemile widziany w samolotach i wybieranych przez międzynarodowych turystów hotelach.

Wino z duriana stworzyły Christine Lee i Fransisca Taniasuri. Przeszło ono tradycyjny proces fermentacji, bez użycia dwutlenku siarki. Dzięki niskiej temperaturze fermentacji nabrało ono maślanego smaku i kremowej barwy. Jak twierdzą twórczynie trunku, smak wina jest zupełnie inny niż samego owocu, z którego powstało.

Doktorantki  Narodowego Uniwersytetu Singapuru mają nadzieję, że zarówno to wino, jak i stworzone przez nie wino z owoców papai, przypadnie do gustu miłośnikom tropikalnych smaków. Są na to duże szanse. Wino z duriana, zaliczane do grona słodkich, jest trunkiem słabym o 6 proc. zawartości alkoholu.

Czytaj także: Przewodnik konesera - cydr

MM

Przewodnik konesera: wino z duriana

Doktorantki Narodowego Uniwersytetu Singapuru stworzyły wino z duriana – najbardziej śmierdzącego owocu świata

  • Przewodnik konesera: wino z duriana
  • Przewodnik konesera: wino z duriana
  • Przewodnik konesera: wino z duriana
  • Przewodnik konesera: wino z duriana
  • Przewodnik konesera: wino z duriana
  • Przewodnik konesera: wino z duriana
  • Przewodnik konesera: wino z duriana
  • Przewodnik konesera: wino z duriana
  • Sob., 27-07-2013 Semifredo
    Trochę mija się to z prawdā bo teraz w Sngapurze w McDonalds serwuja lody z tymi owocami
    Odpowiedz Zgłoś