Przewodnik konesera: Zatar

2 Komentarze
8 Zdjęć
Czwartek, 14-02-2013

Zatar (znany także jako: zaatar, za'tar, zatr, zattr, zahatar, zaktar, satar, green thyme) to mieszanka przypraw, która jest od wielu lat popularna w krajach Bliskiego Wschodu, a ostatnio podbija Europę.

W jej skład wchodzą: tymianek, sumak, kolendra, koper włoski; czasem inne zioła, np. majeranek czy hyzop, oraz sól, ziarno sezamu, nasiona słonecznika, czasem orzechy.

Ta aromatyczna mieszanka doskonale sprawdza się jako marynata do mięs i ryb, a także jako posypka do warzyw np. pieczonych ziemniaków, czy grillowanej cukinii. Zatar jest niezbędny wszystkim tym, którzy lubią i gotują dania kuchni krajów arabskich. Nie jest to mieszanka szczególnie droga, ale bardzo wysoko ceniona i od kilku lat coraz modniejsza.

Zatar jest dostępny w sklepach z żywnością orientalną oraz ONLINE

AT

  • Czw., 14-02-2013 mona
    Korzystam , bardzo sie przydaje
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 19-02-2013 ewa-elwira
    pyszny zatar z Libanu.
    Cudownie smakuje rozmieszany z dobra oliwa i do tego kromka swiezego chleba
    Odpowiedz Zgłoś