Sushi tuczy bardziej niż frytki?

63 Komentarze
4 Zdjęcia
Czwartek, 14-03-2013

Nie takie zdrowe, jak się wszystkim wydaje. Dostępne i w knajpach, i marketach, dostarcza dużo więcej kalorii niż się powszechnie uważa. Tym samym upada mit sushi jako posiłku dietetycznego. Czy przepadające za sushi Victoria Beckham i Keira Knightley nadal będą jego wielkimi fankami?

Mity na temat sushi obala w swojej książce „Eat To Love, Eat To Win” dietetyczka Rachel Beller. Jak twierdzi, jedzenie sushi na lunch może być jednoznaczne z przedawkowaniem kalorii oraz węglowodanów. Rolka sushi ma od 290 do 350 kalorii. Biorąc pod uwagę, że średnio zjada się ich okolo 2 lub nawet 3, sushi jest równie, a nawet bardziej kalorycznym posiłkiem niż Big Mac i małe frytki.

Sushi jest też bogate w węglowodany – jeden krążek zawiera ich tyle, co od 2,5 do 4 kromek chleba. Niestety jest za to ubogie w białko, ponieważ w każdym krążku jest zaledwie 5 gram ryby. O wiele więcej w nim białego ryżu, który po przetworzeniu pozbawiony jest witamin, minerałów i błonnika. Jak dodała dietetyczka, zawiera też dużo soli, która spożywana w nadmiarze prowadzić może do chorób serca i udaru mózgu.

Choć sushi przestaje się cieszyć dobrą sławą, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z surowych ryb. Zdrowszą alternatywą może być sashimi z tuńczyka lub łososia – bogatsze w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy. Jak sądzicie, czy sashimi podawane w formie płatków wyprze sushi z restauracji?

MM

Sushi tuczy bardziej niż frytki?

Nie takie zdrowe, jak się wszystkim wydaje

  • Sushi tuczy bardziej niż frytki?
  • Sushi tuczy bardziej niż frytki?
  • Sushi tuczy bardziej niż frytki?
  • Sushi tuczy bardziej niż frytki?
  • Czw., 14-03-2013 Gość
    Gość (Czw., 14-03-2013) napisał:

    za dobrze się sprzedaje to trzeba skrytykować? Nikt mi nie wmówi, że lepiej zjeść hamburgera i frytasy zamiast kilku nigiri lib maki...



    ZGADZAM SIE W !)) %
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 14-03-2013 a ja robię najlepsze sushimi
    i przynajmniej wiem co jem, co do soli to chyba mają na myśli sos sojowy, bo nigdzie się jej nie dodaje. A najlepsze są paluszki krabowe, łosoś lub węgorz. Ogórek kiszony, papryka, marchewka, wasabi i nic więcej nie potrzeba.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 14-03-2013 Gość
    Gość (Czw., 14-03-2013) napisał:

    Ktoś widział otyłego Japończyka

    A Amerykanina

    Tylko jest jedno ale ze to musi być prawdziwe

    a nie sklepowe pakowane po 6


    o Sumo nie slyszala?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 14-03-2013 Gość
    ma dawac energie bo to jest jedzenie z historia
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 15-03-2013 Gość
    Nie wchodząc w szczegóły ile to ma kalorii, bo to kwestia wielkości itd., to problem w tym że ryż jest tanim wypełniaczem. Nikt nie każe aby sushi składało się w 90% z ryżu i śladów ryby i warzyw. To się opłaca restauratorom, ale to inne sprawa.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 15-03-2013 Gość
    Gość (Czw., 14-03-2013) napisał:

    Gość (Czw., 14-03-2013) napisał:

    Ktoś widział otyłego Japończyka


    A Amerykanina


    Tylko jest jedno ale ze to musi być prawdziwe


    a nie sklepowe pakowane po 6



    o Sumo nie slyszala?



    poczyta sobie o diecie zawodników Sumo zanim się będzie wypowiadać.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 15-03-2013 Gość
    a ja robię najlepsze sushimi (Czw., 14-03-2013) napisał:

    i przynajmniej wiem co jem, co do soli to chyba mają na myśli sos sojowy, bo nigdzie się jej nie dodaje. A najlepsze są paluszki krabowe, łosoś lub węgorz. Ogórek kiszony, papryka, marchewka, wasabi i nic więcej nie potrzeba.



    sol jest w zaprawie do ryzu (zanim jeszcze dotknie sosu sojowego), w zachwalanych przez ciebie paluszkach krabowych - na pewno, a ogórki kiszone???? hm, ogórki kiszone w sushi? raczej chyba w jakims sushimi :/
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 15-03-2013 Gość
    Gość (Pt., 15-03-2013) napisał:

    Gość (Czw., 14-03-2013) napisał:

    Gość (Czw., 14-03-2013) napisał:

    Ktoś widział otyłego Japończyka



    A Amerykanina



    Tylko jest jedno ale ze to musi być prawdziwe



    a nie sklepowe pakowane po 6




    o Sumo nie slyszala?





    poczyta sobie o diecie zawodników Sumo zanim się będzie wypowiadać.


    moze niech poczyta post, na ktory padla odpowiedz, zanim sie bedzie wypowiadac

    a zawodnicy sumo wcale nie odzywiaja sie niezdrowo (maja diete zbalansowana, jedza mieso, warzywa, ryby i owoce morza, ryz) tyle ze jedza bardzo duzo i spia po obiedzie
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 15-03-2013 Rebeka
    Nie wiem czy smiac sie czy plakac : autor(ka) artykulu wogole nie ma pojecia o czym pisze :O .... Nie widzi roznicy miedzy sushi, sashimi i maki ...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 15-03-2013 Gość
    Gość (Pt., 15-03-2013) napisał:

    a ja robię najlepsze sushimi (Czw., 14-03-2013) napisał:

    i przynajmniej wiem co jem, co do soli to chyba mają na myśli sos sojowy, bo nigdzie się jej nie dodaje. A najlepsze są paluszki krabowe, łosoś lub węgorz. Ogórek kiszony, papryka, marchewka, wasabi i nic więcej nie potrzeba.





    sol jest w zaprawie do ryzu (zanim jeszcze dotknie sosu sojowego), w zachwalanych przez ciebie paluszkach krabowych - na pewno, a ogórki kiszone???? hm, ogórki kiszone w sushi? raczej chyba w jakims sushimi :/


    sashimi to kawałki surowej ryby, bez niczego, wiec jak moze tam byc ogorek kiszony?:/
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3 4 5 ... 7