Sushi tuczy bardziej niż frytki?

63 Komentarze
4 Zdjęcia
Czwartek, 14-03-2013

Nie takie zdrowe, jak się wszystkim wydaje. Dostępne i w knajpach, i marketach, dostarcza dużo więcej kalorii niż się powszechnie uważa. Tym samym upada mit sushi jako posiłku dietetycznego. Czy przepadające za sushi Victoria Beckham i Keira Knightley nadal będą jego wielkimi fankami?

Mity na temat sushi obala w swojej książce „Eat To Love, Eat To Win” dietetyczka Rachel Beller. Jak twierdzi, jedzenie sushi na lunch może być jednoznaczne z przedawkowaniem kalorii oraz węglowodanów. Rolka sushi ma od 290 do 350 kalorii. Biorąc pod uwagę, że średnio zjada się ich okolo 2 lub nawet 3, sushi jest równie, a nawet bardziej kalorycznym posiłkiem niż Big Mac i małe frytki.

Sushi jest też bogate w węglowodany – jeden krążek zawiera ich tyle, co od 2,5 do 4 kromek chleba. Niestety jest za to ubogie w białko, ponieważ w każdym krążku jest zaledwie 5 gram ryby. O wiele więcej w nim białego ryżu, który po przetworzeniu pozbawiony jest witamin, minerałów i błonnika. Jak dodała dietetyczka, zawiera też dużo soli, która spożywana w nadmiarze prowadzić może do chorób serca i udaru mózgu.

Choć sushi przestaje się cieszyć dobrą sławą, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z surowych ryb. Zdrowszą alternatywą może być sashimi z tuńczyka lub łososia – bogatsze w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy. Jak sądzicie, czy sashimi podawane w formie płatków wyprze sushi z restauracji?

MM

Sushi tuczy bardziej niż frytki?

Nie takie zdrowe, jak się wszystkim wydaje

  • Sushi tuczy bardziej niż frytki?
  • Sushi tuczy bardziej niż frytki?
  • Sushi tuczy bardziej niż frytki?
  • Sushi tuczy bardziej niż frytki?
  • Czw., 21-03-2013 Uryu
    Gość (Niedz., 17-03-2013) napisał:

    Gość (Czw., 14-03-2013) napisał:

    Jedna rolka, nie wazy wiecej niz 20 - 30g. Nawet gdyby sie skladala z samego tluszczu to mialaby 30*9kcal = 270kcal. A wiadomo, ze sushi to nie kostka masla. Pol inteligent to pisal.

    Osioł. Tuczą węglowodany, nie tłuszcz. Jakbyś żarł masło to byś nie przytył tyle co na sushi.



    Badania dowodzą, że nie każdy tyje od węglowodanów w równym stopniu, sporo ludzi jest w stanie zachować nienaganną sylwetkę przy nadmiernym ich spożywaniu, ale przy mniejszym spożyciu tłuszczów, np. ja.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 21-03-2013 Maciej
    Proszę o jakieś wyniki i dowody na poparcie tej tezy, zanim się takie bzdury zacznie wypisywać. W stosunku do tego co nam sklepy z żywnością oferują jest to jedno i najzdrowszych potraw. A utuczyć się można praktycznie wszystkim jak się nie ma umiaru.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 23-03-2013 Gość
    a ja lubie tylko sashimi, poza tym to chyba zawsze bylo jasne ze kupa ryzu z cukrem musi miec duzo kalorii, helou....
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 23-03-2013 eghht
    pokażcie mi grubego japonczyka?!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 23-03-2013 ania
    niech pisza co chca ale w Japoni zajadaja sie sushi i wszyscy sa szupli..a wszystko ma kalorie weglowodany tez sa potrzeba a lepszy ryz i tunczyk i losos niz bezwartosciowy hamburger..oczywisice w nadmiarze i kalorycznymi dodatkami-sosami wszystko tuczy nawet warzywa beda tuczyc...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 23-03-2013 Gość
    leczcie się wpieprzajcie dalej schab
    owego
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 24-03-2013 sushiżerca
    Z tą różnicą że po zjedzeniu dwóch rolek sushi człowiek faktycznie jest najedzony, a po bic macu i frytkach zjadłby coś jeszcze, więc nie chrzańcie głupot o kaloriach, zawsze można zrobić sushi samemu, dodać więcej ryby albo użyć ryżu brązowego, (trzeba tylko dać więcej wody żeby był bardziej klejący), sól bierze się z nori, z przeliczenia zawartości jodu i soli na jeden listek a ilość dozwoloną do spożycia wyszło że można zjeść dwa i pół listka na dzień. Czyli dwie i pół rolki, a pod koniec drugiej już zazwyczaj mam dość ;)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 24-03-2013 Gość
    eghht (Sob., 23-03-2013) napisał:

    pokażcie mi grubego japonczyka?!


    A sumo widziałeś? xD
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 25-03-2013 llallka
    ja uwielbiam sushi i często sama je robię...kiedyś moja znajoma japonka powiedziała mi,że dla europejczyków sushi z surową jest niezdrowe,bo nasze żołądki nie trawią surowej ryby...ja jak robię sushi to dodaję do nich wędzonego łososia,gotowane krewetki,paluszki krabowe,awokado i ogórka,ale soli nie dodaję wcale,więc nie wiem skąd tyle zastrzeżeń do sushi...wygląda na to,że koncerny sprzedające fastfoody podupadają i dlatego wszędzie jest nagonka na sushi...nikt mie nie wmówi,że "żarcie" z macdonalda jest zdrowsze od sushi...zwłaszcza,że te frytki smażone są w głębokim oleju,który wymieniany jest raz na 3 dni,a w kotletach z kurczaka jest 15% procent kurczaka,a reszta to spulchniacze i zamienniki...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 29-03-2013 Gość
    Wygraj Bony na zakupy w H&M
    http://tnijurl.com/wygraj_bony_…
    Odpowiedz Zgłoś
3 4 5 6 7