Świąteczny drink: Atholl Brose

2 Komentarze
9 Zdjęć
Wtorek, 01-01-2013

Atholl Brose był  jednym z ulubionych napojów królowej Wiktorii. Monarchini po raz pierwszy  spróbowała tego trunku w 1842 roku, w Dunkeld, w pobliżu Perth. Może być on podawany jako drink lub deser.

Cały sekret tkwi w płatkach owsianych, które są bazą napoju. Musi być ich tyle samo ile whisky. Płatki najpierw trzeba namoczyć, najlepiej zostawić je na kilka godzin. Następnie odsączyć je od wody i to ją użyć do drinka, łącząc zresztą składników. Według tradycyjnego przepisu Atholl Brose powinno się mieszać srebrną łyżeczką.

Drink pochodzi ze Szkocji. Nazwę zawdzięcza dzielnemu hrabiemu, który powstrzymał bunt w mieście pojąc przywódcę rebeliantów miksturą z owsianki. Podstęp zadziałał i po dużej ilości trunku lider buntowników skapitulował.

[youtube]

[/youtube]

EM

  • Wt., 01-01-2013 trez
    No ta Wiktoria to spryciula , płatki pijane od świtu. no , no .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 04-01-2013 Gość
    Smaczne i zdrowe.
    Odpowiedz Zgłoś