Temperatury powoli rosną, śniegu prawie już nie ma a rośliny się zielenią. Wiosna sprawia, że czujemy się pełni energii i dostarcza nam nowych sił do działania. Po zimie obfitej w węglowodany i kalorie potrzebne do tego, żeby się rozgrzać czas na detoks, który oczyści organizm. Zadanie jest nieskomplikowane, bo w sklepach aż mieni się od świeżych warzyw, które kuszą kolorami. Te dostępne przez cały rok, jak buraki czy marchew, zyskają nowy smak, będą słodsze i bardziej miękkie. Pojawią się też wkrótce produkty sezonowe, np. karczochy, szparagi.
Większość warzyw przygotowuje się w prosty i szybki sposób, niewymagający wielkiego zaangażowania. Czasem wystarczy skropić je oliwą z oliwek, doprawić pieprzem oraz solą, aby wydobyć ich naturalny aromat.
Zdrowy tryb życia nie przestaje być modny, ale co sezon do warzywnego 'must have', a raczej 'must eat', dochodzą inne pozycje, które zyskują na popularności. W tym roku, na stole będzie na pewno rządzić sałata we wszelkich odmianach: im bardziej różnorodne, tym lepiej! Do tego klasyczny sos winegret i gotowe. Na naszej liście zakupowej powinna znaleźć się bogata w beta-karoten i witaminę A marchewka. Połączona w formie surówki ze startymi burakami albo upieczona z azjatyckimi przyprawami będzie idealna jako przekąska między posiłkami. Z piedestału nie schodzą również szparagi, szczypiorek, szpinak oraz zielony groszek. Wśród tegorocznych trendów kulinarnych pojawiła się za to rzodkiewka. Najlepiej smakuje pop prostu z masłem i solą. Możną ją także zamarynować octem balsamicznym i podać jako dodatek do białego mięsa.
EM