Tu warto bywać: Na Zielnej w Warszawie

1 Komentarz
15 Zdjęć
Wtorek, 15-05-2012

Wędzona pierś gęsi z sosem żurawinowym i liśćmi sałaty sezonowej, tatar z żubra aromatyzowany dymem z trawy żubrowej, smażona Foie Gras na pieczywie maślanym z sosem wiśniowym a może sola Dover z ziemniakami grillowanymi i mieszanymi sałatami. Brzmi całkiem smacznie i tak samo wygląda podane na talerzu. Warszawska restauracja Na Zielnej odkrywa nowe kompozycje kulinarne bazując na tradycyjnej polskiej kuchni. Menu nie jest jednak hermetyczne. Zmienia się w zależności od dostępnych sezonowych propozycji. Gotuje się tu według idei slow. Oznacza to, że potrawy przygotowywane są z precyzją, dokładnością i bez szkodliwego pośpiechu. Restauracja korzysta z produktów pochodzących z regionalnych gospodarstw oraz lokalnych hodowców. Kisi się tu kapustę, robi nalewki, wędzi kaczki czy gęsinę. Wkrótce menu wzbogaci się o dania gotowane metodą sous-vide, zapewniające jeszcze bardziej intensywne doznania smakowe i naturalne aromaty. 

Przy restauracji działa sklep, w którym oprócz polskich produktów można zaopatrzyć się m.in. w oryginalne włoskie wyroby rodem z Włoch, sery, świeże oliwki, karczochy czy trufle.

http://www.nazielnej.pl

EM

  • Wt., 29-05-2012 Gość
    WRACAMY DO KORZENI , MENU ROZPALA SMAKI , WPADNIEMY.
    Odpowiedz Zgłoś