Tu warto bywać: Shabu Shabu

4 Komentarze
15 Zdjęć
Wtorek, 20-11-2012

Miłośnicy dań azjatyckich będą mogli wejść na wyższy poziom wtajemniczenia. Od tej pory porzucamy sushi, kurczaka z ryżem w 5 smakach czy sajgonki i całkowicie oddajemy się kuchni fusion w nowej dla nas odsłonie. Chodzi konkretnie o restaurację typu hot pot czyli warszawską Shabu Shabu.

Hot pot to popularny w Azji sposób przyrządzania jedzenia, wywodzący się jeszcze ze starożytnych Chin. Każdy gość dostaje swój kociołek z bulionem (smak i skład do wyboru). Następnie do gotującej się zupy dodajemy konkretne składniki np. warzywa, grzyby, makarony, tofu, owoce morza czy mięso. W ten sposób sami komponujemy swój posiłek.

W Shabu Shabu koniecznie trzeba spróbować  Banh bao czyli orientalnej wersji pampuchów nadziewanych mięsem i jajkiem, Ha cao - pierożków z mąki ryżowej oraz Won ton z mąki pszennej.

ul. Mokotowska 27 00-560 Warszawa

shabu-shabu.pl

Zdjęcia: Shabu Shabu

 

EM

  • Wt., 20-11-2012 witek
    Troche czasu trzeba mieć ,żeby sobie dosmaczyć.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 20-11-2012 jartooo
    ciekawa sprawa i pewnie lepiej smakuje niż jakieś sushi
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 20-11-2012 Gość
    Byłam w Chinach w takich restauracjach w blacie jest garnek który ma ściankę w jednej jest bulion w drugim woda.Na stole różniste sałaty i mięsa ,to wszystko się wrzuca i jest to wybabrane. Mi ta kuchnia nie smakuje ,wolę typowy Chiński stół lub gril.A najsmaczniejsze są restauracje serwujące kaczkę po Pekińsku w niektórych trzeba robić rezerwację ale można przynieść swój alkohol i owoce.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-11-2012 barbi
    zawsze to jakas opcja na wieczór
    Odpowiedz Zgłoś