Wina z zakrętką też są dobre

Tagi: wino, wina, korek
2 Komentarze
4 Zdjęcia
Poniedziałek, 11-06-2012

Od jakiegoś czasu, także w Polsce dostępne są wina zakręcane. Kosztują często tyle samo co te, z naturalnym korkiem lub drożej. Czy zakrętka coś zmienia w ich smaku albo jakości? Nie. Takie zamknięcie butelki jest po prostu bardziej praktyczne. Dopiero teraz wprowadzane jest na szerszą skalę. Korek jest coraz droższy, ponieważ jego drzew jest coraz mniej. Wkrótce staną się nie tylko towarem deficytowym, być może będą pod ochroną. Pierwszą próbą jego zastąpienia były korki plastikowe, które pojawiły się kilka lat temu. Jakiś czas temu uważano, że korek pozwala nie tylko  właściwie przechowywać wino, ale wiąże się z bardziej wysublimowanymi wrażeniami estetycznymi, np. przy otwieraniu trunku. Zakrętka kojarzyła się z czymś tanim czyli gorszym. Takie zamknięcie nie ma jednak żadnego wpływu na samo wino. Niektórzy eksperci twierdzą, że poprzez zastosowanie nakrętki, do środka butelki, będzie dostawać się więcej powietrza, co zaburzy smak. Produkowane są już jednak takie zamknięcia, które takie różnice odpowiednio wyrównują. Jedna z kalifornijskich winnic przez 12 kolejnych lat zamykała jeden rodzaj wina stosując korek i nakrętkę. Po takim upływie czasu, butelki otworzono i porównano smaki. Nie było żadnej, wyczuwalnej różnicy.

MB

  • Pn., 11-06-2012 Gość
    zakrętka jest bardziej praktyczna niż korek, to fakt
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 12-06-2012 Gość
    wiadomo to nie od dzis
    Odpowiedz Zgłoś